Katastrofa! Besede, ki se jih učijo četrtošolci…

Odkar hodijo moji otroci tukaj v šolo, sem v stanju permanentnega šoka. Ker seveda preverjam, kaj se morajo učiti, me vedno skoraj kap zadene, kaj dajejo otrokom v nižjih razredih osnovne šole za branje. Besede, ki jih nihče ne razume in ne razloži. Tamaučica me je včeraj prosila, če se lahko z njo učim predmet Naravoslovje in tehnika, ker ničesar ne razume. :cry:

Ravnokar se učim s Tamaučico snov iz naslova: Obdelovanje trdih snovi – Les in obdelava lesa. Naslov učbenika Naravoslovje in tehnika 4 (avtorji: Andreja Kolman, Danica Mati Djuraki, Irena Furlan, Joži ŽIbert, Marta Klanjšek Gunde, Matjaž Jaklin, Riko Jerman)

Besede, ki se jih uči in za katere ni v učbeniku nobene razlage in katerih pomen sem zelo težko poiskala na internetu:

tram – gredica – mizarska svora – jeralnik – primež – ločna žaga

Poleg je sicer slikica, a nikjer ni razloženo, kaj je to in kako se s tem dela. Kaj je to mizarska svora, za kaj se uporablja. Tekst je težek in si popolnoma predstavljam, da bi bil dober za srednjo šolo, ne pa za devetletnega otroka.

Seveda nimam nič proti mizarjem oz. proti učenju nove snovi! Vse, kar je povezano z ročnim delom naravnost obožujem. Ampak, a lahko otrokom razložite, kaj se učijo, ne pa, da se kar nekaj učijo napamet in potem naslednji dan pozabijo. :cry:

 • Share/Bookmark

Tags:

2 odgovorov to “Katastrofa! Besede, ki se jih učijo četrtošolci…”

 1. majduška komentira:

  Se strinjam. Grozno je. Tudi sama imam četrtošolca in samo vzdihujem in se jezim zraven, kaj vse mora znati.
  Avtorje učbenika bi bilo potrebno še enkrat v osnovno šolo poslati.

  lp, majduška

 2. Dajana komentira:

  Majduška… Moj Tamauček je pred dvema dnevoma dobil iz matematike petko in iz družbe štiri, skoraj pet…
  Pa smo res veliko delali z njim.

  Ne da bi morali avtorje učbenika v šolo poslati…

  Vse besede je treba skrbno razložiti, narediti revizijo vseh učbenikov in delovnih zvezkov. Res ne kapiram, zakaj mora imeti vsaka šola druge učbenike.

  In ja… saj razumem, da šola ni več brezplačna… A kaj pomeni to, da se moram jaz z otrokom vsak dan eno uro učiti, učiti bi se moral v šoli. Saj je po osem – devet ur v šoli!

  In cel dan moram premišljevati samo o tem, kaj je naredil in kaj ne in kje naj najdem knjigo za čtivo in…

  V glavnem… z otrokom je treba veliko delat. In potrebna bi bila temeljita šolska reforma, kjer bi moral biti otrok na prvem mestu. Ne pa zaslužki založb in nekakšne smernice Ministra za izobraževanje, ki se niso spremenile od časov Marije Terezije oz. od socializma… Samo težje in težje je za otroke. :cry:

  Ampak… Majduška… če malo delaš z otrokom, potem gre. Očitno so minili časi, ko se ni bilo treba v osnovni šoli nič učiti. :cry:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !