Kurba iz prvega nadstropja

V drugo stanovanje smo se na Dunaju preselili septembra, Tamauček je bil star en mesec. Tavelika je začela hoditi v drugi razred v drugem becirku. V bistvu sem šla pogledat, kje bo naše stanovanje že julija, ko sem bila na koncu nosečnosti, ker sem hotela vedeti, kje bo (iz občine so nam že prej poslali obvestilo, kdaj bo stanovanje prosto).

Večje stanovanje smo iskali že zelo dolgo, zato sem se ga že zelo veselila, saj je bilo naše staro stanovanje veliko 33 kvadratnih metrov in smo večjega resnično potrebovali. Razen tega sem se hotela, zaradi strahot, ki smo jih doživeli v starem stanovanju, čim prej odseliti, vsekakor pa tako, da bo lahko Tavelika začela hoditi od začetka v drugi razred. Najbolj všeč mi je bilo to, da je bilo novo stanovanje blizu lepe modre Donave, ki je bila takrat (zaradi poplav, ki so se zgodile tistega avgusta 2002) grozljivo visoka in sploh ne modre barve.

Kakorkoli… potrebovali smo mesec, dva, da smo se vselili, zmotirali tri postelje za otroke, privlekli vseh milijon igrač, knjig in slik iz prejšnjega stanovanja in… zadihali.

Tavelika je takoj začela hoditi v šolo, se prilagodila novim sošolcem, ugotovila, da jih je veliko iz našega dvorišča in življenje je počasi steklo… Kot vedno, seveda.

Živeli smo v četrtem nadstropju, kjer so bila tri stanovanja. Na sredi je živel starejši zakonski par, nasproti nas pa je stanovala gospa Renate (prepričana sem, da še vedno vsi tam stanujejo), ki je imela vnukinjo, ki je večkrat prišla k njej na obisk in ker se otroci hitro “najdejo”, smo bili takoj prijatelji še mi. Ko je prišla njena vnukinja na obisk, je prišla tudi k nam ali pa sta šli punci k njej… A Renate nam je takoj povedala, da je videla, da se moja Tavelika druži s Sabrino iz prvega nastropja… in naj pazim, ker  da je njena mati kurba.

Vprašal sem jo: “Prosim?” Rekla mi je: “Ja. Nutte, so wie ihre Mutter.”

Povedala mi je še, da je Sabrinina mati hodila z njenim sinom v šolo in da se je že njena mati s tem ukvarjala oz. se še, da ne ve točno. Sabrinina babica je imela tri otroke in vsakega z drugim.

Ti otroci so bili v šoli vsi nekaj posebnega, bili so vedno lepo oblečeni, a “čudni”. V tem stanovanju da se je izmenjalo milijon moških. Poslali so baje več pritožb na upravo, saj seveda “vsi vedo”, s čim se ženski v tem stanovanju ukvarjata, a baje, da jih niso mogli izseliti …

Seveda sem začela sceno v prvem nadstropju in samo Sabrino gledati z drugačnimi očmi. Ko sem hodila tam mimo, če se je le dalo, se, hodila v stanovanje ali pa dol peš…, in vedno sem si zelo pozorno ogledovala, kaj je pred stanovanjem. Ponavadi je bilo samo Sabrinino kolo in kakšna uvela roža, ki je stala tam za čez zimo…

Kadarkoli sem bila na dvorišču in je bila tam tudi Sabrina, sem opazovala, kako se obnaša. Bila je res “vedno” na igrišču (domov je odšla, ko se “prižgejo luči”) in največ se je družila s Stephanie, ki je bila sošolka moje Tavelike in katere mati je bila alkoholik. Vse to mi je povedala Tavelika, ki je bila pri njej večkrat na obisku.

Drugače pa je bila Sabrina povsem normalen otrok. Spominjam se, da je imela rojstni dan in je bila povabljena tudi moja hči in sem jo še posebej spraševala, če je bilo v stanovanju kaj posebnega, pa je rekla, da ne, da je ravno tako, kot naše.

Sicer pa so imeli okno ponavadi odprto in so klicali Sabrino kar z okna oz. je Sabrina čepela na oknu in z njega klicala svoje prijateljice…

Sabrinina mama je bila vedno obuta v visoke pete in bila je… za moje pojme… vedno popolnoma neestetsko oblečena… no, pa saj tako se oblačijo “vse” Dunajčanke… nič posebnega…

Imela je dolge lase, ki ji niso pasale, obraz… zabuhel, neprepoznaven, bolj grd… obnašala pa se je… vsaj, ko sem jo srečala v trgovini… naduto, neprijazno, nesramno. Tip osebe, ki je nikoli ne bi marala za prijateljico, še za pogovor ne. Njena mama pa me je spominjala na mojo bivšo taščo…  Zadnjega pol leta sem jo videvala z nekim moškim, s katerim sta sprehajala dva velika bela psa, Sabrina pa se je potikala ne vem kje po dvorišču…

  • Share/Bookmark

Tags:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !