S tabo mi ni lepše, a ne morem živeti brez tebe

Poslušajte pogovor z dr. Sanjo Rozman, ki vam lahko “reši življenje”: Odvisnost od odnosov. Človek, ki se “zadeva” z odnosi ima vedno težave z razmerji, saj stalno ponavlja iste patološke vzorce. Ljudje se s temi ljudmi, s katerimi so v odnosu zadevajo, saj jih potrebujejo, ker iščejo ljubezen, potrditev. To je patološki odnos – škodljivi odnos. Taki ljudje vstopajo v razmerja z nekom, ki je že v zvezi ali v odnos z nekom, ki je agresiven ali v odnos z nekom, ki je zasvojen!

Obnašanje odvisnikov od odnosov je popolnoma enako kot pri alkoholiku! Bolezen odraslih otrok alkoholikov: depresija, agresija, stalno ponavljanje vzorcev obnašanja, čustveni izlivi.

Ali se človek lahko sam spremeni? Tisti, ki so se resnično odločili nekaj spremeniti, vedno najdejo pot. Odrasli otroci alkoholikov se obnašajo, kot da se bo nekje pojavil nek “nasprotnik”. Zato hočejo kontrolirati svojega partnerja, ki je njegov “nasprotnik”. Ti ljudje imajo dolgoletne resne težave, ki vodijo v razveze, v nasilje, v disfunkcionalno vedenje.

Kaj lahko človek naredi sam? Naredite si polno življenje. Telesno, psihično, družbeno, duhovno. Naj skrbi vse plati življenja, to je tudi terapija. Odvisnik od odnosov se odreče vsem tem stvarem odnosa in živi samo za druge. Sam lahko bereš, sam lahko tečeš. Zato ne potrebuješ nekoga, od katerega boš odvisen!

Omamljamo se s fantazijo, da če bi spremenili drugega, bi bilo v našem življenju vse krasno. Stavimo vse na to in potem ugotovimo, da tako ne bo šlo. Odvisnik od odnosov razmišlja: nisem dovolj dober, moram še bolj poizkušat, moram se še bolj dokazovat… To je edini način, ko se odvisnik počuti dovolj dobro. Človek ima dovolj dela samo s tem, da spremeni samo samega sebe. Tu ni pravih in nepravih partnerjev.

Ne morem živeti brez tebe – to ni ljubezenska izjava. Zakaj moraš biti z nekom na silo, če ti ni lepše? Zakaj se mrcvariti?

Občutek, da ne bodo našli drugega – je samo občutek… naslednji odnos, je še bolj patološki, kot je bil prejšnji.

V odnosu sta dva. Vsak človek mora poskrbeti za svoj del. Dolgo skupaj pa ostanejo ljudje, ki imajo enako velike probleme.

V Sloveniji je po uradnih podatkih okoli 150.000 alkoholikov – po drugih pa  jih je do 200.000. Če ima tak človek ženo – enega dva otroka, potem lahko izračunamo, koliko takih odvisnikov je pri nas…

Človek, ki je odvisnik od odnosov ni slab človek. Motiv, da bi prišel do ljubezni… je glavni motiv, ki poganja takega odvisnika! Le-ta misli, da se mora strašno truditi, da ga ne bi zapustili…

 • Share/Bookmark

Tags:

38 odgovorov to “S tabo mi ni lepše, a ne morem živeti brez tebe”

 1. nevenka komentira:

  Ja, Dajana in potem se spokam v kino in mi prodajalka na vsak način hoče prodati dve vstopnici :-)

  Drugače pa, vsi ljudje smo odvisni. Tudi od ljubezni, ker je to naša potreba. Ti potrebuješ zrak za dihanje, ali ne. Torej si odvisna od zraka.
  Kdaj je odvisnost pataloška je vprašanje. Vsak človek ima drugačno hierarhijo potreb ( ne glede na Maslowa). Saj ne gre za to v življenju, da bi se človek nečemu popolnoma odpovedal, gre za to v kolikšni meri želi imeti izpolnjeno potrebo. In nekaterim ljubezen veliko pomeni. Vsaj meni.
  Ampak resnična in prava. In kaj je spet to? Mene definicije ponavadi kar malo vržejo, toliko jih je. Zame je tista prava, ki meni ustreže, v kateri se počutim dobro, zaželeno, ljubljeno in vem, da me človek, ki ga imam rada ne zavrača. Zavedam se, da je ljubezen na vrhu mojih potreb, marsičemu sem se bila pripravljenja odpovedati zaradi nje. Je to pataloško?
  Meni se zdi to, da sem se ljubezni odpovedala, bolj pataloško in se poskušam ukvarjati s stvarmi, ki mi niti slučajno niso tako pomembne in me niti slučajno ne osrečujejo tako.
  In v odnosih ženeske nimajo vedno želje spreminjati nekoga. Jaz sem želela le eno spremembo zanj, da bi si dovolil biti, kar je. To je pa povsem nekaj drugega. To ni fantazija. Gre za svobodo, ki bi jo morala ljubezen prinesti in šele taka, lahko izgrajuje sama sebe v kvaliteten odnos.

 2. Dajana komentira:

  Nevenka: Človek se mora najprej naučiti ljubiti samega sebe. :) Ko je človek “sam sebi kos”, potem bo takoj našel primernega partnerja. Enostavno pride k njemu.

  Nekaj čisto drugega pa je… vezati se z vezanim, vezati se z odvisnikom (kakršnimkoli že)… potem še sam postaneš odvisen. Kar ne pomeni… da ta odvisnik ne more že “jutri” ozdraveti in odvrže stran vse svoje odvisnosti.

  Pač… za vsako bolezen travca rase. :)

  Vsi se učimo. Očitno pač moramo skozi to. Ne, spremeniti ti ni treba nikogar, pa tudi nemogoče je. ;)

  Nevenka: zadnja dva tedna se intenzivno ukvarjam z EFT-jem. Na začetku enostavno nisem mogla verjeti, da pomaga. Potem sem probala… In pri meni se je že malo spremenilo. ;)

  Imam toliko nakopičene agresije in bolečine… Saj veš, to mora iti ven! EFT se dobi za vsak problem, ki ga imaš.

  Probaj za štos: http://www.youtube.com/watch?v=Pqcjh3MlIkU

 3. nevenka komentira:

  Dajana, človek običajno kar precej ljubi samega sebe, celo kadar se dovolj ne ceni. Vsi smo egoistični in se samoohranitveno obnašamo, če nas kaj ne sesuje preveč. Edino resnična ljubezen do drugega, zmanjša to, do sebe.
  Bom pogledala doma, sedajle ne morem.

 4. nevenka komentira:

  Drugače pa priznam, vedno bom odvisna od odnosa do ljubljenega človeka. Ljubezen je taka po svoji naravi, ne glede na to kaj svetovni modrijani kujejo v svojih glavah.

 5. niko komentira:

  Glej, glej, saj tele ženske se znajo pa prav lepo pogovoriti!

  Običajno pa zrelost tako uspešno skrivajo …

  :???:

 6. Dajana komentira:

  Nevenka: Egoizem in samoohranitveni nagon nima veze z ljubeznijo samega do sebe. Tudi živali imajo samoohranitveni nagon. Tudi rastline.

  Problem v naši družbi je, da se človek počuti tako nevrednega in necenjenega. In ravno v tem je ključ. Takoj, ko začneš samega sebe ljubiti, se vse uredi. ;)

  In to ne pomeni, da… če ljubiš samega sebe, si egoist, ali škodiš komu drugemu. ;)

 7. Dajana komentira:

  Niko: Vsak človek se lahko z vsakim prijazno pogovarja, če se ne počuti ogroženega. Če pa se počuti ogroženega, potem mora enostavno iti preko tega strahu. Pa še nekaj… ni druge kot pogovor. Ni druge!

 8. niko komentira:

  Lepo, da veš – kdaj si to sprejela, pa mislim, da vem …

  Saj se bo še občasno izgubilo, a vedno bolj bo držalo, kar dobrega raste. Tole zadnje pa mislim za vse in ne le zate.

  :razz:

  PRIPIS: TISTO BOM PA TAKOJ POSKUŠAL UREDITI, ČE BOM LE UPRAVLJAVCA USPEL DOKLICATI.

 9. niko komentira:

  Ni šlo, bom pa vztrajal.

 10. Dajana komentira:

  Niko: Če govoriš v šifrah, te ljudje ne morejo razumeti, nehajo s tabo govoriti in potem misliš, da so skregani. :cry:

  Piši (ali govori) razumljivo, če že komuniciraš! :evil:

 11. niko komentira:

  Pisal sem tako, da bi bilo razumljivo tebi in ne vsem.

  Uporabi možganske celice, da ne bodo ležale kot balast.

  :???:

 12. štulič komentira:

  @Dajana, tale tvoja rabota, te vleče stran od tam kjer si doma, slednjič! ;)

  Živeti z nekomu za večno, ni ne obračati hrbta ljubljenenu, kad se pojavi potreba pobeč’ u samoču, pač pa demistifikacija!!!!!! vsega kar te v danem trenutku zanima.

  Ne razumem, da se s človekom ne moreta vsest’, popittt kofeta pa se zment’? :neutral:

  http://www.youtube.com/watch?v=qWvOHT0zfXY :cool:

 13. Dajana komentira:

  @Niko: :evil: Kaj, če bi bil še do kakšnega drugega človeka tako odkrit, kot si do mene? ;) Ah, ne moreš. ;)

  @štulič: Darling. ;) PJ je enkrat rekel… Počnem, kar mi je početi. In točno to zdaj počnem. A veš, kaj? Zdravim sebe in druge s komunikacijo. O travmah je treba govoriti in jih izpustiti.

  “Ne razumem, da se s človekom ne moreta vsest’, popittt kofeta pa se zment’?” … Jaz tudi ne. :cry: On se gre igrice… :roll:

 14. štulič komentira:

  Ne razumem (spet) naj_boljše, če že ši Jane… kakšnih igric se gre lahko On?! Tarzan? Čita? WTF? :cool:

  Jaz razumem, da on v tej skupini lahko, tud’ terapevt postane al’ kje je tista ćarovnija no!? :)

 15. Dajana komentira:

  Čarovnija je v tem, da mora vsak človek začet ljubiti samega sebe. In potem, ko samega sebe rihtaš… potem vidiš, kaj in kako.

  Ne pa tako, da greš nekam k nekomu in delaš nekaj namesto njega.

  Jaz bom naredila šolo in predzakonska svetovanja in nihče se ne bo smel poročiti, preden ne bo pri meni naredil tečaja “opravilne sposobnosti” komuniciranja med ljudmi. :evil:

  Ne resno, štulič: Ljudje imamo na področju medsebojnih odnosov raznorazne travme in strahove, ki jih vlečemo od prej. Takoj, ko razčistimo s preteklostjo, takoj, ko smo tu, zdaj, v sedanjem času… se vse uredi. ;)

  Ljudje pa ponavadi živijo v preteklem času in mislijo, da so poročeni s svojo mamo, ki jo morajo rešiti pred napadalnim očetom. :roll:

  Programirani smo tako.

 16. štulič komentira:

  Oče je ukras prirode!? WTF :lol:

  http://www.youtube.com/watch?v=Rzot-4aCyjw

 17. niko komentira:

  Še vedno ni šlo – ta človek preprosto ponikne, ko … pustiva finese.

  :twisted:

 18. niko komentira:

  … in zdaj je poniknil v BG.

  Vsekakor dovolj daleč, da je opravičljivo.

 19. nevenka komentira:

  Dajana, ljubiti samega sebe ne pomeni spoštovati samega sebe.
  Žal. Spoštovati pomeni spoštovati. Jaz poznam cel kup ljudi, ki se zelo ljubijo, spoštujejo se pa ravno ne, a se jim to tudi ne zdi ravno ne vem kakšna vrednota. Nič se ne sekirajo zaradi tega, čisto zadovoljni so.
  Zelo radi so ljubljeni, drugih pa ne ljubijo. Samo izbirajo, kdo je tisti s katerim se imajo bolje in tam so, ko se zadeva spremeni, gredo pa drugam. Ali pa imajo celo življenje izbran zapik, od tu hodijo pa na ljubezenske izlete. Pač skladno z ljubeznijo, ki jo čutijo do sebe.

 20. niko komentira:

  Dajana, jaz sem do vseh povsem odkrit – nisem pa neumen, da bi natakal studenčnico tam, kje se ljudje onečejano.

  Premisli v tem kontekstu. Saj se da, če se zaveš, da ni ljudi, ki bi bili po de faultu dežurni krivci. In če dežurnim krivcem priznavaš pravico do obrambe.

  To je pač to …

 21. niko komentira:

  Nevenka – jaz?

  Nikoli se nisem ljubil, a vedno sem skrbel, da sem se upravičeno imel za kaj spoštovati. Kriza so pa kriteriji tropa.

  Meditacije pač ne morejo biti le na gladini, če bi naj bile kvalitetne.

 22. Dajana komentira:

  Nikolaj:

  Praviš: Dajana, jaz sem do vseh povsem odkrit – nisem pa neumen, da bi natakal studenčnico tam, kje se ljudje onečejano.
  ……….????

  Premisli v tem kontekstu. Saj se da, če se zaveš, da ni ljudi, ki bi bili po de faultu dežurni krivci. In če dežurnim krivcem priznavaš pravico do obrambe.

  To je pač to …

  ???? ***************************

  Bom najela nekega človeka, da mi bo “prevajal” tvoje besede. Glede človekovih dejanj in krivde pa tole: Ni slabih in dobrih dejanj. So samo dejanja! ;)

  V zvezi z Nevenkinim komentarjem…………..hm hm hm… Le kako, da se je ravno Nikolaj našel noter? :lol:

 23. niko komentira:

  Nikolaj, je tam našel zanimivo vsebino in dobro osnovo za meditiranje in ne sebe.

  Ne tako posploševati in poenostavljati, saj ni vso funkcioniranje človeka na nivoju bedakov …

  :grin:

 24. Dajana komentira:

  Si moreš misliti? :shock: Zakaj potem igraš bedaka v 99% tvojega obnašanja. No, ne bi rekla bedaka… Klovna. :roll: Dvornega norca.

 25. niko komentira:

  Je mislec kriv, če ga ne razumejo pri stvareh, ki bi morale biti razumljive vsakomur, ki ima več kot tri možganske celice?

  Za tiste, ki nimajo nujnega minimuma, je seveda kriv …

  :???:

 26. Dajana komentira:

  Niko: Če ne bi žalil ljudi, bi bil medijska zvezda št. 1!

 27. niko komentira:

  Dajana, saj sem! Le da si ne želim, za nameček pa ljudje razumejo šele takrat, ko je prepozno za pametne replike in se zato počutijo prizadete.

  :razz:

 28. Dajana komentira:

  Si. A ljudje te ne marajo, ker žališ! :evil: Nehaj žaliti! Čisto čisto nekaj drugega je, če si slaven in te imajo ljudje radi. :)

 29. Dajana komentira:

  Žališ pa itak zato, ker je to tvoja obramba, saj te je strah, da te bo kdo pohvalil. :roll:

 30. niko komentira:

  Tega si pa ravno grozno res ne želim. Sem pač tip za široke prostore brez gužve.

  Sicer so me pa leta dobro načela – nič kritičnega, dokler se tega zavedam, a starost lahko koraka hitreje, kot ji bi pripisal.

  :???:

 31. Dajana komentira:

  Pajade jokica. :evil: Louise L.Hay je rekla, da je človek, ki je star 70.let v srednjih letih. V srednjih letih! ;) Človek lahko mirno (morno!) doseže starost 150 let!

  In um s starostjo ne opeša, tudi telo ne. To so samo popačene domneve, ki jih imamo zato, da opravčujemo svoje napake ali pa grda dejanja.

  Lahko žališ, ker se bližaš starosti? Še kakšen izgovor, ki ga je pes na repu prinesel? :evil:

 32. niko komentira:

  No, pa naj še to napišem, da je hvala, ki si jo dobil danes, obveznost za jutri. Jaz sem pa, odkar pomnim, ljubil biti sam proti vsem zastavam. Govora je o pretekliku, tega ne spreglej!

  Tako je to.

 33. niko komentira:

  Niko pa pravi: zrel človek, ki je star 60 let, se zaveda, da je starec. Rabi več časa, več prostora, več miru, več … več … več … Parcialno se lahko kosa z mlajšimi, a trud in čas, ki ga mora vložiti, sta nesorazmerno večja od rezultatov v celoti.

  Predvsem pa se uči od drugih, ker je sam vedno manj sposoben ustvarjati (ne mešati pojmov o tem, koliko več možnosti (eksistenca, veze, zoomirana dejstva in podobno) ima od mladeži … )

  Premisli …

 34. Dajana komentira:

  Niko: Z niko-mer se ti ni treba kosati. ;) Pomembno je, da si sam s sabo zadovoljen. Daj si dopovej že enkrat.

  Je popolnoma vseeno, koliko si star. ;)

 35. niko komentira:

  Kaj ljudje res vidite le povsem oguljene resnice?
  Če ne bi bil zadovoljen s sabo, bi sploh ne mogel priti do takih spoznanj. Kaj si naj dopovem? Kar vem in o čemer sem prepričan že pol stoletja? Sprejemanje realnosti pač ni nezadovoljstvo s sabo – je pa najbrž nezadovoljen nekdo, ki realnosti ne sprejme – se ti ne zdi?

  Ne kosanje s komerkoli (pri nečem sem boljši od večine, pri čem drugem sem slabši – sem pa med redkimi, ki to hitro dojamem in priznam). KO SI PA STAR, SO PA EDINE PRAVE PRIMERJAVE S SAMIM SEBOJ. Pri šestdesetih sem z enakim treningom za to ali ono rabil toliko več truda in časa kot pri petdeseti, pri petdesetih ob enaki usposobljenosti in znanju za nekaj toliko več kot pri štiridesetih – IN TAKO NAPREJ. Prava primerjavi si si lahko le sam – za karkoli že gre.

  DRUGE PRIMERJAVE SO ZGOLJ POSLEDICE NEZDRAVEGA POTROŠNIŠTVA IN POTROŠNIŠKIH AMBICIOZNOSTI.

  Te teme sem zmeditiral že okrog tridesetega leta starosti.

  :D

 36. Dajana komentira:

  1. Kaj ljudje res vidite le povsem oguljene resnice?
  odg:????

  2. Če ne bi bil zadovoljen s sabo, bi sploh ne mogel priti do takih spoznanj. Kaj si naj dopovem? Kar vem in o čemer sem prepričan že pol stoletja? Sprejemanje realnosti pač ni nezadovoljstvo s sabo – je pa najbrž nezadovoljen nekdo, ki realnosti ne sprejme – se ti ne zdi?
  odg: To, da si zadovoljen sam s sabo ne pomeni, da moraš druge žaliti.

  In to ti počneš, Niko. To dobro veš! :evil: Ampak to je tvoja obramba. Tako smo pač programirani, ker se “smemo preveč hvaliti, da se ne bi pokvarili.”

  3.Ne kosanje s komerkoli (pri nečem sem boljši od večine, pri čem drugem sem slabši – sem pa med redkimi, ki to hitro dojamem in priznam). KO SI PA STAR, SO PA EDINE PRAVE PRIMERJAVE S SAMIM SEBOJ. Pri šestdesetih sem z enakim treningom za to ali ono rabil toliko več truda in časa kot pri petdeseti, pri petdesetih ob enaki usposobljenosti in znanju za nekaj toliko več kot pri štiridesetih – IN TAKO NAPREJ. Prava primerjavi si si lahko le sam – za karkoli že gre.

  odg: Prvič nisi star… To je že spet ena od tvojih “obramb”. Drugič: Edino s kom se moramo primerjati, je s samim sabo! Primerjamo se recimo s sabo deset let nazaj in zdaj. ;) Ne pa z drugimi!!! Nikoli z drugimi. Zakaj? Ker so ljudje unikati in se nas ne da primerjati s sabo.

  Ne pa zaradi potrošništva… No, saj primerjava med unikati med sabo privede do tega, da ljudje znižajo svoje standarde in postanejo roboti. :cry: To je potem tvoje “potrošništvo”.

 37. niko komentira:

  Tisto s potrošništvom sem vpisal brez pravega premisleka: moral bi napisati, da je mišljena potrošniška miselnost in tekmovalnost.

  Človek postane sčasom malomaren, včasih pa se mu preprosto ne da pretehtati svojih besed …

  :grin:

 38. Dajana komentira:

  Potrošniška miselnost je posledica tekmovanja in primerjanja med ljudmi, ki se jih ne da primerjati! ;) Vsak človek je unikat in se ga sploh ne da primerjati z drugim!

  Ja, človek postane malomaren. A človek lahko spet uporabi svoje fantastično orodje za razmišljanje, ki ga ima. Vedno. ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !