Kako čustva kažejo Srbi in kako Slovenci

Slovenci skrivajo svoja čustva. Kaj je ljubezen, ne vedo točno, saj je zakopana daleč daleč nekje tam spodaj ali pa že štirideset let čakajo nanjo na tisti postaji… in so z drugo, samo zato, da z nekom so… Srbi po drugi strani razumejo, kaj je ljubezen in kaj je srce in kako boli, ko nisi skupaj s svojim dragim ali drago… Slovenci pa… Slovenci zamenjujejo svoje drage kot po tekočem traku in sploh ne vedo več, koga ljubijo in zakaj. Vsa čustva imajo pomešana, so zmedeni in prestrašeni… Ne vedo več, s kom so poročeni, kje so njihovi otroci in koga ljubijo in koga ne. Bog var, da bi povedali komu, da jim je za koga mar! To pa ne! A ravno zaradi tega zbolijo! Zato, ker potlačijo svoja čustva ali ker se ne čutijo vredne, da jih nekdo ljubi. Zaradi tega so v depresiji! Zato se Slovenci alkoholizirajo. Zato se obešajo!!!! Slovenec se raje obesi, kot da bi povedal naglas, zarjovel, zakričal, koga v resnici ljubi!

Slovenec svojega srca sploh ne čuti. Zdi se, kot da ga nima. Se ne spodobi. Bo kdo slišal, ki ne sme… Bo kdo videl, ki ne sme…. Srbu pa dol visi. Naj sliši cel svet, koga ljubi moje srce! Nek vidi ceo svet! Ko Srb ponori, se vsi veselijo. Ko pa Slovenec ponori, ga vsi grajajo – zato sploh ne upa pokazati svojih čustev! Slovenca, ki pokaže svoja čustva, zaprejo v norišnico in mu dajo sedative, da se pomiri (da pomiri svoje srce). S Srbom pa, ki pokaže svoja čustva, vsi skupaj jokajo in razbijaj0 kozarce…

 • Share/Bookmark

Tags:

21 odgovorov to “Kako čustva kažejo Srbi in kako Slovenci”

 1. Peroksid komentira:

  Tale pa je KR ENA.

 2. Dajana komentira:

  Ja? Utemelji, zakaj.

 3. Peroksid komentira:

  … sem Slovenc.
  1) Svoja čustva kažem (boli me kurac za ostale)
  2) Od frenda fotr se je ubil, k se je zena locla od njega (uuuuu SRB je bil)
  3) K sn se razsu s kako bivso, nkol nisn razmislu o samomoru
  4) frende ne mot, da sn tak… niti mene da so oni, skup se veselimo, skup jokamo… (paz to… nismo Srbi)

  Tole je pa tut fse kar si napisala. Mislm res BUČKE.

 4. Dajana komentira:

  Ja, potem si pa res nekaj posebnega, ker…

  1. Slovenci v večini ne kažejo čustev.
  2. Na Slovenskem je okoli 600 samomorov na leto. No, koliko je od tega Srbov, ne vem… res pa je, da tudi Srbi delajo samomore.
  3. Super.
  4. Ja, v redu. Stari ste pa okoli 20 let, ane? Nova generacija je očitno čisto nekaj drugega.

  Če ne drži zate, ne pomeni, da ne drži za ostale.

 5. Peroksid komentira:

  Etiketirat folk je najlazi. :) Mogoče je fse res… čeprow mislm da ne, kar sn pa že povedu.

  Lp
  PS. Kar se tiče let… fuuul hvala! :) :)

 6. Dajana komentira:

  AAAAAAAAAAAA ti si ta, ki pišeš o hrani? Kolk si star, daj povej. Sem falila za deset let? :)

 7. Uroš komentira:

  Lep članek … in še res je!

 8. Dajana komentira:

  Itak. ;)

 9. Polde komentira:

  Peroksid, očitno si ali zadet ali pa še tako zelen, da ne bi imelo smisla se tukaj javljati. Nisi verodostojen!

  Kar je avtorica napisala ni etiketiranje, je kar stalnica, ki še KAKO drži na Slovenskem! Le da si premlad in premalo inteligenten, da bi to zmogel razumet. Človek pod 30 letom še ni sposoben razmišljat tako globoko. Zakaj misliš so vsi modreci in zelo dobri diplomati sami sivi starčki? Seveda ne v SLO, tukaj je popolnoma obrnjen svet!

  No res ne razumem zakaj s oglaša nekdo z nekim skrpucalom, samo, da lahko nekaj sčveka..

 10. Srb komentira:

  Jaz sem Srb on menim da je narobe tako posploševat, je pa treba priznat da se različni temperamenti narodov kažejo že v kulturni dediščini. Ne bi rekel da Slovenci ne znajo čustvovat, ampak to drugače izražajo in na drugačen način kanalizirajo čustva. Vsak človek pa ima čustva, in ljubi in zdi se mi absurdno trditi drugače.

  Če smo že pri predalčkanju ljudi, jaz menim da si ti prišla vsa navdušena iz silvestrovanja v Beogradu, in je zdaj po enem mesecu i pol (prvič) počila tvoja življenjsko usodna zveza z naključnim mimoidočim prebivalcev Beograda.

 11. Dajana komentira:

  @Polde: Prosim, dopusti ljudem, da komentirajo, kot pač komentirajo.
  @Srb: Ne, nisem prišla s Silvestrovanja v Beogradu, tam sem bila zadnjič pred 25.leti.

  Moj oče je bil Srb, no Hercegovec. Do takrat sem imela stike z mojimi sorodniki vsako leto. Potem pa, ko smo se osamosvojili pa samo takrat, ko so prišli na očetov pogreb (pred 13.leti). :cry:

  Takrat sem jih zadnjič videla. Vmes sem živela 10 let na Dunaju, kjer je tudi ogromno Srbov. ;) Ki se obnašajo ravno tako. ;)

  No, zanimivo. Na Dunaju naj bi bilo tudi ogromno Slovencev – o tem pričajo slovenski priimki vsepovsod. Slovenskega jezika pa ni. Nikjer niti enega človeka, ki bi govoril slovensko. Srbsko pa na vsakem koraku. ;)

  Torej… Srbi s tem, da kažejo svoja čustva ohranjajo svoj narod in jezik. Slovenci pa se zatirajo svoja čustva in s tem sami sebe in vse, kar res ljubijo in… se tako pretvorijo v drug narod. :idea:

 12. Srb komentira:

  Hm…
  Ne upoštevaš dejstva da so ti Srbi ki so opazni na Dunaju, tja prišli eno-dve generaciji nazaj, in je to samo vprašanje časa kdaj se bodo asimilirali. Slovenci pa so tam nekaj stoletij, kar je naravno zaradi skupne zgodovine in geografske bližine. Tudi v Sloveniji je veliko nemških priimkov, pa ne govorijo, sploh ne znajo nemščine! To bi tudi pomenilo da niti Nemci na znajo izražat čustev?

  Še en fenomen je prisoten pri teh Srbih ki se trbuhom-za kruhom odselijo iz Srbije, pri vseh tolčejo “nacionalni hormoni” – in jim nadomeščajo z rabo svojega jezika, kričečo glasbo in bleščečimi oblačili. Pri tem pa je treba poudariti visok delež nizko izobražene populacije.

  Jaz sem se preselil v Slovenijo skoraj deset let nazaj, ko sem prišel sem študirat. Tudi meni so tolkli “nacionalni-hormoni”, ampak to mine kot gripa, ki jo pač morš preležat. Ustvaril sem si družino, s Slovenko, in živim na Štajerskem, ki menim da je od vseh regij zelo podobna Srbiji, vsaj po značaju. Ljudje so temperamentni, se pobijajo iz strasti, ljubijo, žalujejo, pijejo in razbijajo. Počutim se kot doma!

  Tudi v Srbiji se pari masovno varajo, ločujejo in izmenjujejo, to je prisotno povsod, zato je tvoje posploševanje povsem nesmiselno!

 13. dare komentira:

  @Dajana, to vse skupaj zelo diši po poenostavljanju in stereotipih. Posebno to, kako kakšen človek “ponori” , ni ravno neko merilo. Takšno norenje je ponavadi pogojeno s pitjem alkohola in ni odraz pravega čustvovanja. Dejstvo pa je seveda, da so temperamenti nas in Srbov različni. In nekatere stvari imam pri južnjakih res rad. Veliko je muzike, filmov in nenazadnje humorja, ki so ga zmožni producirat samo oni. Seveda pa ima njihova čustvena odprtost tudi slabšo stran, vsaj v mojih očeh. Nikakor pa se ne bi mogel strinjati, da ne znam(o) pokazati čustev. Mogoče smo z njimi samo malo bolj previdni! lp

 14. Dajana komentira:

  “To bi tudi pomenilo da niti Nemci na znajo izražat čustev?” Ja. ;)

  Ja… In Štajerci so drugačni. ;) Meni so simpatični. In Prekmurci so spet čisto drugi. Spet odvisno od tega, kakšno zgodovino so imeli. Prekmurci so bili vedno pod drugimi državami v zgodovini…

  “Tudi v Srbiji se pari masovno varajo, ločujejo in izmenjujejo, to je prisotno povsod, zato je tvoje posploševanje povsem nesmiselno!”

  …….. ja, a to vemo šele zdaj, ko so reality šovi in ko so vsem popustile zavore. Prej pa tega ni bilo “na očeh”. No, mogoče gre za dve generaciji. Za tri. Za generacijo mojih staršev, ki so bili čisto nekaj drugega kot jaz.

  Mlada generacija pa je… taka kot ti praviš.

 15. Dajana komentira:

  Dare… Slovenija ima največje število samomorov na leto. Zakaj le?

  Slovenci ne kažejo svojih čustev. Amen. Zakaj? Strah jih je pokazati, kaj imajo radi. Strah jih je pokazati bes. No, včasih jim poči film… Ampak na splošno pa ne.

  Čustva, ki jih imamo v sebi. bolijo in če jih zatreš, potem zboliš. ;) Ljudje zbolimo zato, ker zatiramo svoja čustva. A ni to zanimivo? ;)

  In kako potem ljudje “zdravijo” bolezen, ki je nastala zato, ker ne povedo, kar imajo za povedat? Kaj jih boli, zakaj so žalostni? Alkoholizirajo se, da zatrejo bolečino. Da omilijo bolečino. Da otopijo. Ubijejo se. So agresivni na cesti. itd.

 16. Srb komentira:

  “Mlada generacija pa je… taka kot ti praviš.”
  Celo svoje življenje sem živel v Srbiji in ne rabim reality šova da zvem kakšni so Srbi… Moja starša sta ločena… moja stara starša sta ločena! Mogoče zato ker so že oni bili “meščanska družina” – mogoče bi se tud druga dva stara starša ki sta živela v Srbiji na vasi, ločila če bi bila v mestu – vem pa da zadnjih 15 let nista spala v istih posteljah…
  Tudi v Srbiji te bodo čudno gledli če boš v kakršnikoli situaciji izražala čustev – za to obstajajo posebni trenutki in posebne ustanove ki se jim reče “kafane” ;)

 17. Srb komentira:

  “So agresivni na cesti. itd.”

  Tudi Italijani so agresivni na cesti, pa znajo “izražat čustev” in so temperamentni. Tudi Srbi so agresivni na cesti, pa še slabe ceste majo :P

  Srbi niso zaradi izražanja čustev nič bolj zdrava nacija od Slovencev… takšno vedenje te žene v kajenje in alkohol!
  :D

 18. Dajana komentira:

  Srb: Jaz nisem imela opravka s Srbi v Srbiji, ampak s Srbi v moji družini. Moj oče je bil Srb in mama je Slovenka. In v moji generaciji, tam, kjer sem jaz živela so bili skoraj vsi ljudje v mešanih zakonih. Slovenec – Srbkinja ali obratno. Ali Hrvat – Slovenka ali obratno ali kakršnakoli kombinacija. Mi smo bili “prava Jugoslavija” v dobrem pomenu besede.

  In točno se je vedelo, kdo je Slovenec /Slovenka in kdo ni. ;) Pa to ni bilo nič narobe ali karkoli, taki smo pač bili. Dokler ni nastala država Slovenija in je postalo vse, kar je bilo slovensko – nekaj boljšega in tisto, kar je bilo srbsko nekaj slabega.

  Tam, kjer sem jaz živela – v mladosti v šesdesetih in sedemdesetih letih so bile ločitve nekaj nenavadnega.

  V osemdesetih letih pa se je začelo z ločitvami. Zdaj je pa že nenavadno, da se sploh kdo poroči, ker se bo itak ločil. :idea:

  No, hočem povedat… te zadeve se pri vseh narodih z globalizacijo in s spreminjanjem meja in z internetom strašno hitro spreminjajo. Očitno bomo imeli samo en narod, ki bo govoril angleško.

 19. Srb komentira:

  Ok je to da iščeš stik s svojimi koreninami in skušaš definirat svojo identiteto, da bi opravičila neke svoje postopke ali razložila sama sebi zakaj si drugačna od drugih, ampak ne rabiš zato napisat kvazi-znanstven članek na temo kako so Srbi boljši od Slovencev, kar si ti očitno naredila.

  V definiciji Srba je da je ponosen, ampak me je večkrat bilo sram svojega naroda. Ne poznam nikjer več živčnih razvalin vseh generacij, kot je to v Srbiji…

 20. Dajana komentira:

  Srbi niso boljši od Slovencev. ;) Od kje ti ta ideja? Zakaj? Vsak narod je unikat. Tako kot je vsak človek unikat. ;)

  Ljudi se ne da primerjati v smislu, da je nekdo boljši od drugega. Zato pa, ker so nekateri šimfali cele narode, so nastale vojne. ;)

  In prosim, če dopuščaš ljudem, da pišejo o tem, o čemer hočejo pisat. A moram koga prosit za dovoljenje, če lahko pišem znanstveno ali pa kvazi-znanstveno članek na temo Srbi in Slovenci.

  Vrhovna komanda sem jaz sama in sama določam o tem, o čem bom pisala. A se vam da to dopovedat?????????

  Ja, tebe je bilo večkrat sram srbskega porekla, mene pa slovenskega. :cry:

  Zdaj recimo, ko Pahor “kupuje” zapornike…

  Živčne razvaline… hahahaha V moji družini jih je… emmm veliko. Veliko ljudi je meni reklo, da sem živčna razvalina… In to ni nič groznega. ;)

  To samo pomeni… da smo živi. ;) In… če si živ, lahko vse popraviš. Ali pač začneš znova. ;)

 21. Tomozuki komentira:

  Se strinjam s Srbom. Res je, da Slovenci nismo tako temperamentni (razen severovzhodnih regij), ampak daleč od tega, da bi bili brezčustveni. Nasplošno so razlike med narodi (Japonci tudi težje izražajo čustva), vendar brezčustvenosti pomoje na svetu ni. Razlike so samo pri izražanju čustvenih stanj.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !