Kako dobiti nazaj nekoga potem, ko si že skoraj obupal?

Recimo, da imaš otroka, ki živi pri bivši ženi in se ti je popolnoma odtujil. Oba govorita proti tebi in ti… si zaradi tega prav žalosten. Navsezadnje je to tvoj otrok. Tvoj ljubljeni otrok, ki je zdaj proti tebi sovražen. Ne veš, kaj bi naredil… Zdi se, kot so vsi proti tebi in naokoli govorijo, kako slab človek da si.

Ali pa… recimo, da imaš starša ali sestro ali brata ali teto ali strica, s katerim si zaradi nekega neumnega dogodka prekinil komunikacijo. OK, saj tega človeka sploh  ne vidiš, a je to še vedno tvoj oče, še vedno je tvoja mati, še vedno je tvoja sestra in… še vedno je tvoja bolečina. Velika!

Kdorkoli govori, da mu je vseeno, da nima stika s svojim otrokom, s svojo materjo ali očetom, s svojimi sestrami ali brati, s svojimi sorodniki ali prijatelji, z bivšimi partnerji, s katerimi je preživel dolgo časa, ta ne govori resnice!

Ljubezen, ki je ne pokažemo, je naša bolečina.

A kako pokazati ljubezen, če so ti ljudje sovražni do nas? Kako pokazati ljubezen, če… se zdi, da imamo zvezane roke… Če se zdi, da ne moremo narediti nič, ne da bi se neznansko ponižali in še potem nismo gotovi, da bi sploh kaj naredili naredili prav.

Vem, kako se počutite. Dolga leta sem trpela zaradi tega, ker se je zdelo, da je moja najstnica proti meni. Tisti, ki bere moj blog, ve, kakšen obupen odnos sem imela do svoje najstarejše hčerke. Veliko stvari seveda nisem napisala na blog… ker gre nenazdanje za mojo hčer. No, saj še vedno ni idealen. Zaradi tega sem zelo trpela.

No, in kaj sem naredila? Kaj lahko narediš v primeru, ko pride hčerka k tebi, je vsa besna in ti reče recimo, kakšno besedo, zaradi katere ve, da ti bo zavrela kri?

Zberite vso moč, ki jo lahko, IN NE REAGIRAJTE. To je vse, kar morate narediti.

Če ne boste reagirali na napad, vam nihče ne more nič. Situacija se bo razrešila in pomirila sama od sebe, če ne boste reagirali. Tudi, če boste reagirali, tako kot vedno reagirate in vedno ugotovite, da situacijo samo poslabšate… Ne sekirajte se zaradi tega, boste naslednjič res gledali, da ne boste reagirali…

In kaj morate še narediti? Preden greste spat in zjutraj, preden zjutraj vstanete iz postelje mislite na to osebo – iščite pozitivne aspekte o njej (na vse osebe, ki jih imate radi, posebej še nase… in seveda na osebo, s katero skušate izboljšati odnos ali komunikacijo). Mislite na to osebo s hvaležnostjo in poiščite dobre lastnosti, ki jih ima. Ni potrebno dolgo – minuto ali dve. To počnite teden, dva tri – zvečer in zjutraj in opazili boste razliko. )

Tako lahko popravite odnos z vsakim. A zapomnite si – ne gre čez noč, usmerjanje misli morate vaditi. Vsak večer, preden greste spat, mislite na to osebo s hvaležnostjo in iščite njene pozitivne aspekte. Lahko tudi pišete v poseben zvezek – lažje se boste osredotočili, več, ko boste napisali, prej boste spremenili odnos!

knjiga: Osupljiva moč čustev

  • Share/Bookmark

Tags:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !