Ko ljubezen postane bolezen

Prepisano iz knjige Peklenska gugalnica, avtorica dr. Sanja Rozman, str. 243 (poslušajte intervju z njo o odvisnosti od odnosov)

Kljub temu, da o odvisnosti od odnosov oziroma soodvisnosti mnogo avtorjev piše že vrsto let, si še ni utrla poti do uradne medicinske kvalifikacije bolezni, kar pomeni, da je zdravniki ne obravnavajo kot bolezen. Psihiatri imajo svojo kvalifikacijo, a tudi tam je ni. Težave, zaradi katerih trpijo odvisni od odnosov, je po veljavni Mednarodni kvalifikaciji bolezni moč uvrstiti v kategorijo “osebnostnih motenj”. Zasvojenost je v tej kvalifikaciji, če gledamo na splošno, ni opredeljena najbolje. Kemične zasvojenosti so dokaj dobro opisane, kar je pravzaprav velik napredek glede na to, kako je bilo pred 15 leti. Vse druge zasvojenosti pa so razpršene pod raznimi naslovi, zasvojenosti s hrano so na primer opisane v poglavju “Motnje hranjenja”, patološko hazardiranje in patološka kraja se imenujejo “Motnje nagibov”, posebej so obravnavane tudi “Motnje spolne preference”, kamor naj bi sodila seksualna zasvojenost.

Kakšna je prednost, če tovrstnemu motenemu vedenju rečemo zasvojenost? Predvsem ta, da se nam takšno vedenje ne zdi več čudaško in bolestno, ampak ga lahko razumemo kot obrambno, torej na nek način povsem normalno vedenje. In to odpre nove možnosti za zdravljenje! “Motenega” vedenja ne napadamo več kot bolezenski simptom, ampak ga poskušamo spremeniti tako, da zasvojenemu pomagamo razumeti, kje se je “motil” in kako naj abstinira. Navsezadnje lahko za zdravljenje uporabljamo ista načela kot pri kemičnih zasvojenosti.

  • Share/Bookmark

Tags:

En odgovor to “Ko ljubezen postane bolezen”

  1. Yukiko Parron komentira:

    Thanks for your tips. One thing we’ve noticed is the fact banks as well as financial institutions really know the spending behaviors of consumers and also understand that most of the people max out there their real credit cards around the breaks. They wisely take advantage of this real fact and commence flooding a person’s inbox in addition to snail-mail box with hundreds of no-interest APR credit cards offers immediately after the holiday season concludes. Knowing that for anyone who is like 98 in the American open public, you’ll leap at the possiblity to consolidate personal credit card debt and switch balances towards 0 interest rate credit cards.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !