Ferdo Kravanja

Odlomek od tu (TIGR wiki):
Po vrnitvi je Malega srpana 1944 postal sekretar novoustanovljenega komiteja KPS Zahodnoprimorskega okrožja. Aktivno je pričel tudi organizirati Slovence v Benečiji in Reziji. Med prebivalstvom je užival izredno zaupanje in spoštovanje. Želel je dvigniti vstajo tudi v najbolj zahodnih slovenskih pokrajinah. Kot pravi slovenski nacionalist in borec za osvoboditev Slovencev izpod italijanske okupacije, se ni oziral na interese partije in je prednost dajal slovenskim narodnim interesom. To so mu partijci hudo zamerili. Proti koncu leta 1944, je Kravanja padel pod natančnim strelom iz velike bližine. Njegova smrt sodi v skupino sumljivih in nepojasnjenih smrti številnih slovenskih narodno zavednih partizanskih komandantov, ki na prvo mesto niso postavljali revolucije, temveč slovensko narodno osvoboditev, med katerimi so tudi komandant Franc Rozman – Stane, komandant Jože Srebrnič, Maks Rejec, brat vodje TIGR Alberta Rejca, še pred tem pa tudi komandanta Saša Lemut in Janko Premrl – Vojko.

10. Vinotoka 1944 je Ferdo Kravanja padel v sumljivih okoliščinah, uradno iz zasede na Banjiški planoti pri zaselku Paljevo.Uradna partizanska verzija govori, da je skupaj s spremljevalcem (članom VOS) in kurirjem, 9. Vinotoka prespal v zaselku Paljevo, pri Filipovih (Podbrščkovih). Od tam bi naj naslednje jutro odšli skozi goščavo po grapi za vasjo, kjer naj bi v skritem kraju prebili dan. Kravanja bi naj nekoliko nad hišami stopil iz gošče na travnik, da bi si ogledal kje je. Iz oddaljenosti okrog 50 metrov naj bi ga takrat zadel strel naravnost v srce. Nanj bi naj streljala nemška zaseda. Počil je le en strel. Kravanjeva spremljevalca sta se pritajila in se kasneje vrnila v vas.

Domačini še danes vedo povedati, da tistega dne v bližini nikjer ni bilo Nemcev. Najverjetneje je veliki slovenski domoljub in nacionalist, dolgoletni borec za svobodo in združitev vseh Slovencev, Ferdo Kravanja, tistega dne padel pod streli Vosovcev, ker je bil s svojim delovanjem in idejo o neodvisni slovenski državi, preveč nevaren tako slovenskemu, kot tudi srbskemu internacionalistično-komunističnemu vodstvu. Med ljudmi je prisotna trditev, da ga je zahrbtno ustrelil njegov novi spremljevalec, Vosovec, ki mu ga je dodelila KPS.

  • Share/Bookmark

Tags:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !