Kaj, če bi zmagali domobranci?

Pred nekaj dnevi – no, včeraj se mi zdi, sem “borila boj” z nekim komentatorjem pod Siolovim člankom o tem, da se dogaja sedemdesetletnica ljudskega upora proti okupatorju.

Kaj si povrepečen Slovenec misli o partizanih? To, kar smo se učili v šoli. To so bila nadčloveško pogumna, herojska bitja, ki so živela po gozdovih in eden je napadel sto Nemcev in jih vse pobil.

No, o domobrancih nič, oz… zadnje čase, odkar imamo internet se lahko tudi o tem govori. Najprej sem hotela priti do številke, koliko je sploh bilo partizanov in koliko domobrancev, pa saj nočem iz tega delat doktorata, temveč samo pišem na blogu, kaj bi bilo, če bi zmagala druga stran.

O domobrancih in partizanih je na internetu veliko podatkov, žal pa nisem našla nikjer nobenega podatka na enem koncu. Razen tega vemo, da obstaja še veliko jam, kjer so kosti nič hudega slutečih ljudi, ki so čakali v Avstriji na sojenje (vsaj tako so jim rekli) in so jih Angleži poslali nazaj, Srbi pa so jih postrelili.

No… ni moj namen zmanjševati vrednosti partizanskega boja. Vzgojena sem bila kot otrok komunističnih staršev in sploh pojma o pojmu nisem imela, da obstaja tudi druga (domobranska) stran. Vedno obstaja druga stran, a v socializmu se seveda o tem ne sme govoriti, saj je vse, kar ni “uradno” sumljivo.  O tem se ni govorilo in se ni smelo govoriti. No, če so ljudje o tem govorili, potem so govorili naskrivaj in s strahom ali tako, da se je “izdajalca” čim bolj očrnilo.

Ko sem bila stara ene dvajset let in sem bila na faksu (v osemdesetih letih), sem se začela spraševati, če res živimo v tako lepi, brezkonfliktni državi, zakaj je na volitvah vedno samo en kandidat, zakaj imamo samo eno strano itd. Jaz sem sicer veliko štopala po Italiji, tako, da sem videla tudi države na drugi strani železne zavese in večkrat sem bila na Dunaju, kjer živi moja teta.

Pa… kadarkoli smo šli v Prekmurje, je bilo tam vse polno izseljencev iz Kanade, Amerike, Avstralije in Argentinije… Tako da… nekaj pojma sem že imela o tem, kaj se je v resnici zgodilo… Po letu 1990 pa so se itak vsi “kanali” odprli.

No, kaj sem hotela povedat… Premišljevala sem, če bi zmagali domobranci. Kaj bi bilo… po moje bi bilo podobno kot je bilo v Avstriji, ki je bila razdeljena po drugi vojni na štiri dele in sicer na  britansko – francosko- ameriško in rusko cono in je pripadla z državno pogodno 1955 prvim trem.

Potem ne bi pobijali ljudi v Rogu, temveč bi pobijali partizane…

  • Share/Bookmark

Tags:

En odgovor to “Kaj, če bi zmagali domobranci?”

  1. mihc komentira:

    kaj pa sveti urh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !