Arso Jovanović

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/thumb/1/16/Tito_i_Arso_Jovanovic.jpg/275px-Tito_i_Arso_Jovanovic.jpg

slika od tu, Odlomek tu: Arso Jovanović je dobil od Tita izrecno nalogo, naj iz slovenskih partizanov formira del NOV Jugoslavije, “Slovenijo pa naj ohrani za Jugoslavijo”! Tito mu je dal tudi dve Kardeljevi pismi, poslani 20. septembra in 7. oktobra 1942, ki pa ju je dobil 14. novembra 1942. Jovanoviću je tudi omenil, naj si podrobneje pogleda odstavek o problematiki poveljevanja iz septembrskega Kardeljevega pisma. Ta odstavek se je glasil takole:”Glede poveljevanja so bili tudi slabi primeri, nedisciplina in nenehno bežanje pred sovražnikom. Poveljniški sestav, s katerim smo že prej imeli delo, se je deloma pokazal kot zelo slab, v veliki večini pa precej slab. V tem je naša največja težava. Na žalost, dejstvo je, da se je naš Glavni štab izkazal slabo, celo zelo slabo. Tu ni niti enega človeka, ki bi bil sposoben voditi tako velike operacije…

iz wikipedije: Arso R. Jovanović (Serbian Cyrillic: Арсо Р. Јовановић) (1907 – 1948) was a Yugoslav partisan and the foremost military commander to participate in the People’s Liberation Struggle (Narodno-oslobodilacka borba) in Yugoslavia (as their World War II operations were referred to by the Yugoslav Communist Partisans).

Educated through the Yugoslav Royal Army academies, General Jovanović was one of the best-educated generals among the partisan forces in Yugoslavia, speaking French, Russian and English. His military reports distinguished him, sometimes running to as many as ten pages, and he stayed close to the partisan High Command, lecturing in the first partisan officer school in Drvar, 1944.

  • Share/Bookmark

Tags:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !