Zakaj so Slovenci tako besni en na drugega? Ker imajo v družini enega na eni strani in drugega na popolnoma drugi

Primer Janeza Stanovnika, odlomek iz wikipedije:

Rojen je bil kot drugi od sedmih otrok v družini očeta pravnika in politika dr. Ivana Stanovnika in mame Ane. Ana Stanovnik je bila nečakinja nadškofa Antona Bonaventure Jegliča. Oče je kot predstavnik delavskega krila Slovenske ljudske stranke v 20-tih letih 20. stoletja bil ljubljanski podžupan. Oče je iz SLS kasneje izstopil, ker je nasprotoval strankinemu klerikalizmu. Stanovnikovi so bili verna, vendar protiklerikalna družina.

Janez Stanovnik se je največ družil z bratrancem Jožetom Velikonjo, s katerim sta bila včlanjena v jezuitsko kongregacijo.

Družini se v drugi svetovni vojni razideta. Stanovnikovi podprejo partizane, Velikonjevi pa domobrance.

Janez Stanovnik je dokončal ljubljansko klasično gimnazijo in se leta 1940 vpisal na Pravno fakulteto v Ljubljani.

Janez Stanovnik se je že v gimnaziji pričel odmikati od cerkvene hierarhije. Družiti se je začel s člani društva Zarja, s krščanskimi socialisti, ki so nasprotovali političnemu delovanju cerkve in ki sta jih vodila Edvard Kocbek in Bogo Grafenauer. Bil je član uredništva Kocbekove revije Dejanje.

******************************************

Se pravi… Janez Stanovnik se rodi v katoliško družino. Ko pride do vojne, gre on v partijo, bratranec Tine pa ostane na svojem bregu. Po vojni zmaga Stanovnik in pobira vse sadove vojne, medtem ko Velikonja ostane domobranec in za vedno domobranec…

*************************************

odlomek od tu:

Toda tu nismo posamezniki, ampak skupnost. In dr. Tine Velikonja je bil človek, ob katerem je naravno, da si postavimo širša, recimo slovenska vprašanja. Torej, kdo je bil Tine Velikonja? Na to vprašanje ne bomo mogli prav odgovoriti, če si prej ne postavimo drugega: Kdo je bil Narte Velikonja? Tinetov oče. Dva ključna prizora o njem nam je posredovala njegova hčerka Meta Velikonja. Eden se nanaša na 10. maj leta 1945, ko ga je prišla aretirat OZNA, torej drugi dan po »osvoboditvi«, kot je bilo nekje rečeno oni dan. Drugi prizor pa je z dne 25. junija 1945, ko je Velikonjeva mati pred stolnico povedala hčerkama Meti in Lenki, ki sta jo tam čakali, usodni stavek: »Sedajle bodo ustrelili našega papana.« Potem so vse tri šle v cerkev, kot pripoveduje Meta, »klečale pred tistim razpelom nasproti stranskega vhoda in jokale.«

Narte se je boljševikom zameril z odločno obrambo tradicionalne kulture, posebno pa s serijo radijskih prispevkov konec 1943 in v začetku 1944, ki so pozneje izšli v brošuri z naslovom Malikovanje zločina. Eden od teh nagovorov se končuje takole: »Slovesno izjavljam: Take svobode ne maram. Zame bi bilo nekaj nedopovedljivo groznega, gledati, da so tisti na oblasti, ki so priklicali nad naš narod tako nesrečo, da je ne bodo mogla popraviti tri pokolenja

Ko se je Tine 8. avgusta 1945 z bratom Janetom pojavil na hišnih vratih, je bil na zunaj oslabljen, od teharskega režima in tifusa komaj živ, a z notranjostjo, v kateri so bila zrna velikih in neuničljivih spoznanj. Čeprav tega seveda ni mogel razkazovati, je bil v sebi poln naraščajočega védenja o svetu, v katerem je sedaj živel. Na zunaj je bil enak kolegom na gimnaziji in fakulteti, v resnici pa zelo drugačen. Iz te drugačnosti je postal samoten raziskovalec brezpotij Kočevskega roga in brezen Trnovskega gozda.

*******************************************************

In to je to, kar naš narod razdvaja. Otroci iz ene družine, vsak na svoji strani, vsak trmasto vztraja na svojem bregu. Kdaj se bodo zadeve uredile? Ko bodo tastari umrli in prenehati šuntati in ko tamladi ne bodo imeli več koga proti komu šuntat. :roll:

Ali je pomembno, kaj je delal moj oče? Ni. :)

Ali je pomembno, kdo je koga osvobodil? Ni. :)

Katera stran je bolj zaslužna? Obe. :)

Katera stran je bolj trpela? Obe :)

Katera stran ima bolj prav? Obe :)

Kaj je zdaj… a niso partizani zmagali v drugi svetovni vojni? So. Ampak potem so prevzeli oblast. No… ne partizani, tisti, ki so šli v partijo in postali bolj verni komunisti od samega Tita in Stalina. Jugoslavijo so potem uničili, ker komunistična oblast nikjer na svetu ne deluje in po defaultu ne more delovati (razen začasno s silo, tako kot je bilo v SFRJ in drugod po svetu, kjer smo imeli komunizem na oblasti).

Komunisti so ustvarili SFRJ in jo čez 35 let uničili. Ali kot pravi Narte Velikonja, stric Janeza Stanovnika: “Take svobode ne maram. Zame bi bilo nekaj nedopovedljivo groznega, gledati, da so tisti na oblasti, ki so priklicali nad naš narod tako nesrečo, da je ne bodo mogla popraviti tri pokolenja.”

  • Share/Bookmark

Tags: , ,

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !