Zakaj moramo protestirati!

1. Ker ta vlada ni legitimna. Ker na lanskih volitvah ni dobila večinske podpore. Ker zadnja javnomnenjska raziskava agencije Ninamedia Vox populi kaže, da uživa le še 20,7-odstotno podporo in bi morala zato odstopiti. Po Janševih kriterijih iz lanskega leta, ko je komentiral podporo Pahorjevi vladi, pa že prej: pri 25-odstotni nepodpori. Seveda na čelu z njim, ki je po podatkih taiste agencije na lestvici priljubljenosti šele na 19. mestu, konstantno pa že dolga leta na dnu lestvice, in sicer ne glede na to, ali je v opoziciji ali na poziciji. Legalna vlada pa je, to pa. Po zaslugi Viranta in Erjavca. Seveda pa ji to še ne daje mandata in pravice za to, da lahko počne prav vse, kar se ji zahoče.

2. Ker je imela, ko je bila na oblasti v letih 2004–2008, enkratno in izjemno priložnost, da Slovenijo popelje, če že ne v Švico, pa vsaj na periferijo EU, ne pa na njen predpražnik, kjer je zdaj. In sicer samo za to, ker ji je bil gospodarski napredek in razvoj Slovenije drugorazredna tema, prvorazredna pa, da si čim prej podredi medije in prek njih dolgoročno utrdi oblast, kar med drugim dokazuje prodaja Mercatorja pod mizo tajkunoma Šrotu in Bavčarju. Druge medije, kot so Večer, Dnevnik in Mladina, ki so sicer objektivno, a (preveč) kritično pisali o njenem (ne)delu, pa skušala finančno uničiti, in sicer tako, da je državnim podjetjem onemogočala oglaševanje v navedenih medijih. Sočasno je s kadrovskim cunamijem (iz ideoloških, ne strokovnih razlogov!) po tekočem traku odstavljala direktorje državnih podjetij, ki so bili nekoč paradni konji slovenskega gospodarstva, in s tem povzročila, da so danes ta podjetja v stečaju, prisilni poravnavi ali na berglah.

3. Ker se je leta 2006 odločila za sporni 278-milijonski nakup oklepnikov in se potem, ko so jo Finci in Avstrijci zalotili s prsti v marmeladi, med drugim izgovarjala tudi s tem, da se je za nakup oklepnikov odločila, že prejšnja Ropova vlada. Oni sami pa, da so bili samo izvrševalci odločitve, ki so jo sprejeli njeni predhodniki.

4. Ker je leta 2008 z Alstomom sklenila skrajno škodljivo pogodbo o (iz)gradnji TEŠ 6, ki je tako iz finančnih kot okoljevarstvenih razlogov sporen in škodljiv za državo Slovenijo, saj bo poleg tega, da je projekt že zdaj za več kot še enkrat dražji od pogodbene cene, proizvajal in prodajal tudi neprimerno dražjo elektriko, kot bi jo plačevali, če bi samo posodobili TEŠ 4 in 5. Zraven pa bomo EU plačevali še kazni za zdravju škodljive izpuste SO2, o katerih se nikomur še sanja ne, kolikšne bodo. Ali pa nam to prikrivajo. In seveda spet isti izgovor: krivi so drugi, o gradnji TEŠ 6 naj bi se odločila že prejšnja vlada. Tudi če bi se, pa se ni: pogodba z Alstomom je bila namreč sklenjena in lastnoročno podpisana v času Janševe vlade. Dejstvo, da nekdanji direktor Zagožen, ki je to škodljivo pogodbo parafiral, ne razume angleško, ne njega ne vlade ne odvezuje krivde.

5. Ker je taista vlada v času debelih krav zunanji dolg države z zatečenih 15 milijard v borih štirih letih povečala na 39 milijard evrov, in sicer tako, da je dopustila, da so se banke v državni lasti v tujini enormno in brezglavo zadolževale ter izposojeni denar v svojem pohlepu za hitrim in lahkim zaslužkom posojale državnim podjetjem in RKC brez ustreznih jamstev. Seveda vlada tudi pri tem nenormalnem zadolževanju državnih bank pri tujih posojilodajalcih spet ni nič kriva, saj – prosto po Širclju – ni imela vpliva (?) na zadolževanje (državnih bank!). Pojasnilo za telebane ali tiščanje glave v pesek? Obojega po malem.

6. Ker aktualna vlada pod pretvezo, da bo sanirala slabe terjatve bank, zdaj ustanavlja slabo banko, ki ji je sedanji finančni minister Šušteršič, ko je bil še v opoziciji, nasprotoval. In s katero naj bi država prek obveznic »odkupila« slabe terjatve bank. V resnici pa bo s štirimi milijardami evrov davkoplačevalskega denarja hkrati podprla tudi tuje zasebne lastnike slovenskih bank, ki bodo potem na razprodaji poceni kupili »dokapitalizirano« NLB.

V zvezi z zakonom o slabi banki in zakonom o državnem holdingu, katerega referenduma je kar v »paketu« prepovedalo ustavno sodišče, se je umestno vprašati, zakaj je vlada ukinila Pahorjev AUKN, ki je bil ustanovljen s soglasjem OECD, in zakaj vztraja pri državnem holdingu, ki bo dal sedanji vladni politiki proste roke na kakšen način, komu in po kakšni ceni (raz)prodati preostalo državno srebrnino? In to v zelo neugodnem času. Kaj nas sramotna prodaja SIJ in Splošne plovbe ni nič izučila? In še: kaj nismo od EIB ravnokar prejeli zelo ugodno dolgoročno posojilo v višini pol milijarde evrov, ki bi ga veljalo izkoristiti za nove investicije, ki bodo ustvarile nova delovna mesta in zagnale opešano gospodarstvo? In zakaj bivši predsednik vlade, ki se je tako zelo ponašal s svojo agencijo za upravljanje kapitalskih naložb, zdaj kot predsednik republike ni reagiral, ampak se je že dan po svoji inavguraciji brez komentarja podpisal pod oba zakona, čeprav je ustanovitvi slabe banke in ukinitvi AUKN nasprotoval?

Veljalo bi sicer napisati še kaj o tem, na kako perfiden način je Janša pred leti skušal obračunati s predsednikom republike Türkom. Pa se morda spomniti še tega, kako je obračunaval s pokojnim Drnovškom, pa Kučanom, ki ga še zdaj ne pusti pri miru. Pa morda o tem, na kakšen način se je znebil Golobiča. Pa kako je lani blokiral tri nujno potrebne zakone, ki bi danes že dajali rezultate. In to samo zato, da se je povzpel na oblast. Zdaj pa posledice teh nesprejetih reform, zlasti pokojninske, ki jo je ustavno sodišče dovolilo, plačujemo z višjimi obrestmi na kredite in bolečimi rezi v socialo, šolstvo, zdravstvo, kulturo… Naj Petričeva mea culpa danes zveni še tako iskreno, prepozna je.

Nisem pa prepozen jaz, ki svoj zapis končujem z zastavljenim vprašanjem: do kdaj bom (še) protestiral?

Vse dotlej, dokler vlada na čelu z Janšo ne odstopi. Kajti samo in izključno z varčevalnimi ukrepi, ki so poleg vsega v veliki meri ideološki in populistični in malo manj ali nič ekonomsko upravičeni, ter bolečimi rezi v živ družbeni organizem, ki naj bi se se spreminjal in nadgrajeval na bolje – in od katerega je odvisen normalen in zdrav razvoj vsake družbe – ne bo premika naprej, ampak bo to pot nazaj, v nadaljnje delitve in prerekanja o oslovi senci. Brez oživitve gospodarstva z novimi delovnimi mesti in brez (samo)spoznanja aktualne politike, da je družbeni napredek države odvisen od gospodarske uspešnosti, ne pa od poslušnosti in pripadnosti državljanov določeni politični opciji, bomo (u)tonili samo v še globljo recesijo, kar bo imelo za posledico še pogostejše in hujše socialne nemire. Tega pa si nihče ne želi. Ali pač?

napisal Emonec, prekopirano od tu >>>>

 • Share/Bookmark

Tags:

3 odgovorov to “Zakaj moramo protestirati!”

 1. Stric Marč komentira:

  Emonec, ravno zaradi tvojih trditev me ne bo na demonstracijah. Pa je veliko razlogov, da bi bil.
  1.Vlado ne voli ljudstvo, pač pa potrjuje parlament, ki je sestavljen iz izvoljenih predstavnikov. Zaradi dejstva, da Jankovič ni uspel oblikovati vlade, še ta vlada ni legitimna in zato naj odstopi.
  2. V času debelih krav so vsi prekomerno trošili, ključno z Janševo vlado. V tem ni bila nič boljša in nič slabša, kot večina vlad tistega časa.
  3.Patria je bila po mojem izbrana, ker je Sistemska tehnika bila v lasti Pavčka, ljubljenca takratne politike. Janša mu pač ni hotel dati zaslužiti. Odločil se je za nakup drugega dobavitelja. Da so na Patriji kot pri vseh velikih poslih) služili s provizijami, je v svetu kar običajno. Ne verjamem, da se je JJ osebno okoristil, ker je za njega pomembnejša želja do moči, kot pa polni žepi. Dopuščal možnost, da se je stranka okoristila. Prav tako ne verjamem, da JJ ni s poslom imel ničesar. Kot obramboslovec, vojskovodja in človek nadzora ne more takšen posel iti mimo njega. Počakajmo na sodišče.
  4. Gradnja TEŠ 6 ni tako črno bela , da bi zaradi nje morali vlado odstavljati. Ideja je stara in jo ni zaustavila niti prejšna vlada.
  Slaba banka in državni holding so ena iuzmed poti. Morda bi bilo smiselno več energije vložiti v to, da se ta dva projekta vodita transparentno in se tako onemogoči ” kraja stoletja”.
  5. V dvajsetih letih bi lahko Kmetje in drugi dobavitelji odkupili Mercator, da ne bi bil več predmet kravljih kupčij. Ne pozabiti, da je jankovič malo pred svojim padcem s srbskim tajkunom poskušal Mercator olastniniti. Morda bi danes iz njega bil drugi Mercur?
  Se pa popolnoma strinja s poniglavostjo, ko je JJ obračunaval s Turkom in prej z Drnovškom, ko je lomastil po Sovi s svojimi jurišniki.

 2. štulič komentira:

  Ne, stric Marč, demon_strirati morajo, da bi zadostili spominu na dede in pradede, ki so sanjali o svojih ženah, ki so jih tam doma posiljevali domorodci in ne fašisti, jim jemali še tisto hrane, ki je bila namenjena njihovim otrokom oni pa so dotlej grizli blato v rovih in jedli podgane, da so preživeli in zadostili nekakšni ideji generalom, ki pa že znova čakajo ?! :shock: WTF lahko pričakujejo?

  Če smo količkaj ekonomistični je transparentno, da je država na robu bankrota in če smo optimistični, potem vemo, da brez žrtve ni blagoslova. Vendar žrtev ni nacija, popolis al’ kako že rečemo raznoraznim združbam? :rool:

  Žrtev je znova individum, ki je naivno verjel v verodostojnost demokratične ideje in da ne bo več vojn in;

  Free Tibetttttt!!!!!!!!! :evil: http://youtu.be/GEvDx0gFf5g

 3. Dajana komentira:

  V resnici jaz mislim, da naša država ni v krizi. ;) V resnici mislim, da nam gre lahko dobro, tudi, če bi ostala taka vlada, kot je. Ampak… zakaj ne bi imeli dobro vlado in pametne politike?

  Kdo nam brani, da ne bi naredili Slovenijo za drugo Švico?

  Zakaj ne bi imeli tehnične vlade – ali kakosežereče neki pametni vladi, ki bi nam nakazala popolnoma edinstveno pot?

  Zakaj ne bi ljudje živeli v blaginji in sreči?

  Zakaj ne bi otroci imeli zastonj šole, vsi bolni in stari super oskrbo in zakaj ne bi častili pametne, ignorirali pa neumne in nasilne?

  Mislim, da se bo tako tudi zgodilo, ker je ljudem jasno, da ni treba, da se mučimo. Nismo prišli na svet za to, da bi trpeli.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !