Meteoriti

Metoroidi so telesa, pravzaprav manjši asteroidi, ki krožijo v orbiti okrog Sonca. Mednarodna astronomska zveza (IAU) ne podaja natančne razlage, kakšna je razlika med meteoroidom in asteroidom. Neuradno smatramo vsa telesa, ki so večja od premera 10 m, za asteroide, vsa telesa, manjša od 10 m, pa za meteoroide. Meteorit je le telo, ki preživi pot skozi atmosfero in pade na Zemljo. V resnici zelo majhen odstotek meteoroidov preživi atmosfero in tako postanejo meteoriti.
Ocenjujejo, da vsako leto na Zemljo pade kar okoli 37.000 – 78.000 ton meteoroidov. Veliko večino te mase predstavlja nenevaren mikroskopsko majhen prah. Vsako leto pa na Zemljo pade tudi nekaj meteoritov, ki so dovolj veliki, da povzročijo nastanek manjših kraterjev.
Meteor pa je pojav, ko meteoroid vstopi v atmosfero z veliko hitrostjo in pri tem zaradi trenja z mulekulami zraka zažari. Temperatura je tako visoka, da meteoroid za seboj pušča svetlo sled na nebu. Ta pojav imenujemo meteor oz. zvezdni utrinek. Navadne utrinke, ki jih vidimo na nočnem nebu, ponavadi povzročijo meteoroidi, ki so veliki kot zrna peska.
Meteoroid, ki je eksplodiral danes nad Rusijo, pa je bil – kot ocenjujejo – bistveno večji; verjetno je imel okrog 10 ton ter premer okrog 15 m.
Utrinke oz. meteorje ponavadi vidimo zgolj ponoči, ker so mnogo prešibki, da bi jih lahko videli podnevi. Meteor, ki ga je povzročil meteoroid nad Rusijo, pa je bil dovolj svetel, da je bil viden celo sredi dneva. Take izjemno svetle meteorje imenujemo superbolidi. Svetlost superbolida nad Rusijo je za trenutek presegla svetlost Sonca!

Mežakelski meteorit, superbolid – 9. aprila 2009 – je meteoroid, svetlejši od polne Lune, pojavil se je sredi noči. Zato so ta pojav videli le redki, dežurni gasilci so poročali, da je nebo za nekaj trenutkov dobesedno “zagorelo”.

preberi cel članek >>>>>

  • Share/Bookmark

Tags: ,

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !