Kako krotiti novodobne otroke

Pride prva domov, da torbo na stol, se sezuje, gre v svojo sobo, odvrže vso obleko na tla, se preobleče in gre v dnevno sobo gledat televizijo. Sploh ne pozdravi.

Pride sinko domov, pride k meni in mi pove, da ima pri matematiki slab občutek, da je pisal mogoče dva računa od osmih prav.  Za trenutek se pogledava… mu rečem… a nisi mogel petnajst minut več vadit. Me pogleda in reče: “Grem gledat televizijo”. Mu rečem… ne, pojdi raje ven, poglej kakšno lepo sonce je. Pojdi za eno uro ven. In on: “Na živce mi greš!” In zaloputne z vrati.

Čez pol ure grem v sobo od tamalih dveh in vidim tam mojega srednjega otroka, ki je spet zabubljen v knjigo (kot bi videla sebe pri teh letih). Grem v dnevno sobo, tam pa brat in sestra na postelji in gledata televizijo. Vprašam najstarejšo, če lahko uči brata matematiko. Pogleda me z grdim pogledom in reče: “Se moram sama učit”.

Rečem sinku naj gre v sobo delat za šolo, mi reče, da bo pogledat Mr.Beana do konca. Jaz grem naredit kosilo in pospravljat. Pogledam na vrt in tam odvrženi čevlji, torba in jakna od Kiki. Pokličem jo in nič… Moram jo trikrat poklicat, da pride in pospravi svoje reči. Ji rečem, da sem prosila taveliko, če se lahko uči z bratom, pa da nima časa. Pravi, da sta se onadva lepo učila, le vsak dan bi se morala.

Medtem konča Mr.Bean in jaz naredim kosilo do konca. Da bom imela mir potem, ko grem zvečer na fitnes. Kar naenkrat se pojavi tamali in reče, da bo šel k sošolcu, ki je bolan in ga ni bilo v šolo. Ja, v redu, dovolim za pol ure (to je ta sošolec, kjer gre k njemu in ob dveh, reče, da bo prišel čez eno uro nazaj in ga moram jaz iti iskat ob sedmih zvečer) …

To se mi dogaja že stalno odkar vsi trije hodijo v šolo. Pri hčerkah sem se pomirila, ker imata dobre ocene, pri sinku pa se še vedno žrem. A kaj lahko naredim? Lahko pač samo dovolim, da so taki kot so in ne delam drame, ko se obnašajo nesramno in arogantno. Ker potem se bodo obnašali še bolj nesramno in arogantno!

  • Share/Bookmark

Tags:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !