Zakaj je obstajal harem?

Zaradi enostavnega razloga…  treba je bilo poskrbeti za moškega naslednika velikega cesarstva. Zato je sultan imel več žena. Ena ženska je včasih rodila moškega potomca, včasih pač ne. Včasih pa nobenega. Zaradi tega je šah Reza Pahlavi pustil Sorayo… ni mogla imeti otrok. :cry: V haremu pa je bilo več žensk in zaželjeno je bilo, da ima sultan čim več potomcev. Tista ženska, ki mu je rodila največ sinov je bila najbolj čaščena.

Zaradi tega, ker so imeli več žena niso bili bolj vulgarni ali bolj sproščeni… Kje pa… Vse je bilo popolnoma kontrolirano. Tista ženska, ki jo je Valide sultana (vladarjeva mati) izbrala za svojega sina, je pač šla k Sultanu in če je zanosila in rodila moškega potomca je bila posebej tretirana, drugače pa ne. V haremu je bilo veliko spletk in zarot zaradi tega, ker so se ženske zaradi tega med sabo sovražile. Čisto tako, kot se sovražijo danes. :cry: Sultan je tudi dal obglaviti može svojih sester in celo svoje otroke, če niso delali v skladu s tem, kar je bilo dobro za vladavino…

Ženske v haremu so bile sužnje in nemuslimanke. V haremu so zamenjale svoje ime in vero. Nekatere so dobile tudi svojo prostost, kot Hurrem Sultana.

Take stvari delamo tudi danes, le da danes ne pobijamo svojih otrok, danes prenehamo z njimi komunicirat…

 • Share/Bookmark

Tags: ,

7 odgovorov to “Zakaj je obstajal harem?”

 1. štulič komentira:

  Dobra metoda, za naredit’ otroke, dokler se sla ne poleže in v kasnejši fazi, manipulacije, ko pa 99% ljudi ne vzdrži več a veššššš… :evil:

  Harem je bil terarij elite, ki je ravno tako kot pri živalih, iskala evolutivnega naslednika!
  Dečki in deklice, bi morali imeti tudi ljubeče očete poleg sebe, all the time ker; brez njih si notranje prikrajšan! :cool: http://youtu.be/-oWski118Kk

 2. Dajana komentira:

  Vsak človek je ljubeč do svojega otroka. To nam je v naravi. :)

  Ampak harem je bil pač sredstvo za pridobitev otrok in vsi sultanovi otroci so bili last Sultana, ki je imel moč nad življenjem in smrtjo svojih podanikov in seveda otrok.

  Sulejman je sina Mehmeta ubil zaradi govoric njegove žene Hurem. Hurem je potem itak umrla (ne vem še zaradi česa)… kar se je potem izravnalo. Džihangir – otrok od Hurem in Sulejmana je umrl zaradi žalosti pol leta za bratom Mehmetom. Mehmet je šel v drugo telo, ona je šla v drugo telo. Vse se nenehno izravnava in nenehno nadaljuje.

  Vsi smo eno! (((((o)))))

  ***************

  (wiki: http://hr.wikipedia.org/wiki/Rokselana) Nakon svog uspona na osmanskom dvoru, Hürrem je u Europi postala poznatija kao Rokselana (Ruslana). Sa sultanom Sulejmanom I. je imala petero djece: Mehmed (1521 — 1543), Mihrimah (1522 — 1578), Selim (1524. — 1574), Bajazit (1525 — 1561) i Džihangir (1531 — 1553). Svi sinovi osim Selima koji će naslijediti oca i boležljivog Džihangira, poginuli su u borbi za sultanov tron. Neke činjenice upućuju da je Sulejman najviše simpatizirao svoju kćer Mihrimah.

  ********************

  (((((((((o))))))))

  Mihrimah ima prekrasno romanco s pesnikom Plevlanijem (služabnikom njenega polbrata Mehmeta)… vendar ji to Mehmetova mama Mahevedran prepreči. Plevljanin (resnično je bil iz Plevlje) ji enkrat po tem “ko si raskinuli” reče… da misli samo nanjo (oh… njegove pesmi…)… vendar se ona samo namrdne…

  Poroči se z Rustim Pašo (ta je bil pa nekje iz Dalmacije)… ki je… ah… zakon brez ljubezni….

  Ne vem, zakaj stalno bežimo stran od ljubezni in mislimo, da če bomo našli drugega, pa bo drugače – boljše… :shock: No, napako lahko popravimo v naslednjem življenju. :roll:

  ***********

  Otroci od Hurem in Sulejmana: “Selim II. postaje sultan nakon pobjede nad braćom i smrti oca Sulejmana I. 5. rujna 1566. godine.” http://hr.wikipedia.org/wiki/Selim_II.

 3. mustafa komentira:

  pa kakšen mehmet!!!!! MUSTAFA!!!! BUMBARJI!!!

 4. Dajana komentira:

  Ups… Mustafa, seveda :)

 5. Tinkara komentira:

  Mustafa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pa ce ze neveste je hurrem umrla zaradi tega ker so ji odpovedale ledvice

 6. Tinkara komentira:

  Kva neki pisete ce nimate pojma

 7. Tinkara komentira:

  V haremu so bivale zenske stare 15 do 20 let bile so nemuslimanke.Tam so bile da bi sultanu zagotovile naslednjika.sultan je lahko imel 4 zene ali več.Natačneje toliko kot jih je lahko preživljav. Nekateri sultani so imeli toliko otrok da niso poznali njihovih imen. Nekaterim jlubljenkam so naredili tudi splav saj so druge rodile preveč otrok. Nekatire so se povspele zelo visoko postale sultanove zakonite žene celo valide sultan (Sultanka Hürrem).Ta so preživele vse svoje življenje. Za več informacij poglejte v knjigi Sulejman Veličastni.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !