V Sloveniji so večinoma obsojeni le kurji tatovi

Danes so iz Koroške na Ig pri Ljubljani v Uklonilni zapor odpeljali gospo staro čez 60 let ker nima denarja, da bi plačal za prekršek 105 eur. Je bolnica in invalidka. Ali ni to fašistično, komunistično, nacistična metoda zastraševanja ljudi? Ali smo Slovenci sploh še v normalni državi?  Ali imamo normalne in razumne institucije, ki bi delale v skladu z ustavo? Ne nimamo in si jih bomo morali ustvariti!

~ komentar od tu

 • Share/Bookmark

Tags:

5 odgovorov to “V Sloveniji so večinoma obsojeni le kurji tatovi”

 1. Stric Marč komentira:

  V komunistični Jugoslaviji so te zaprli in si s tem odslužil kazen. Danes te dajo v zapor, a kazen moraš še vedno plačati. Tudi to je pravna država.

 2. Ludvik komentira:

  Čemu ti tvoji Kurji tatovi služijo? Zakaj je to pomembno, brez globlje ali doživete pojasnitve, iztrgano iz konteksta?
  Svojo jezo zdaj usmerjaš nase in ne na družbeno krivico in vseeobčo krivičnost sistema. Na vprašanje Ali smo Slovenci sploh še v normalni državi? sem se zamislil. Kaj pa je in kje je kakšna “normalna” država z “normalnimi” in “razumnimi” inštitucijami?
  Če bi vprašala … zakaj je danes slabo vreme in si ti v riti bi ti lažje odgovoril. Tako pa … Kaj naj bo nauk iz tega?

 3. Dajana komentira:

  @Stric Marč… ne spoznam se na zapore, samo vem, da nikogar z nepravično kaznijo ne moremo spremeniti v boljšega človeka.

  @Ludvik… to ni moj komentar… prekopiran je od mesta, ki ga navajam, tudi naslov je prekopiran.

  Imaš prav… nikjer ne obstaja “normalna država”. In kar se mene tiče, jaz države sploh ne rabim, mirno lahko živim brez nje.

 4. Ludvik komentira:

  Odlično … če je zapor po svoji moralni definiciji, kraj kjer človek (grešnik) v osami trpi muke svojega dejanja, zla ali krivice, ki jo je bil storil, se mu na ta način, menda, pomaga, premagati to notranjo bolečino. Kognitivno disonanco … posledično tako dobiš boljšega človeka. Očiščenega. Družba pa notranjo harmonijo.

  Kar se pa ubogih ženičk tiče, pa ne verjamem v njihovo ubogost, vsaj po mojih izkušnjah, poznanjih in ozadij nekaj takih “revic”, kar pa ne izključuje, da kje kakšna vseeno je. Le zelo, zelo malo je verjetno.

 5. Dajana komentira:

  Ludvik…

  prvič… po mojem mnenju so zapori narejeni zato, da odstranijo človeka iz sredine, kjer škodi drugim ljudem. To velja seveda za morilce, preprodajalce z drogo, pedofile, posiljevalce in podobne.

  In kolikor meni moja kmečka pamet govori, bi morala biti funkcija zapora prevzgojna, ne samo, da dobiš kazen za to, kar si naredil in greš v zapor (te ločijo od drugih) ampak bi te morali tudi prevzgojiti v “dobrega državljana”.

  Tega pa jaz še nikjer nisem videla, razen, da so se nekateri ljudje, ki so sedeli v zaporu spremenili sami, zato, ker so pač imeli končno “čas” razmišljat o tem, kaj sploh počnejo v življenju.

  Tukaj mi je padla na pamet izredno dobra ideja uvajati vipassano meditacijo v Indijske zapore (prvi del filmčka tukaj http://www.youtube.com/watch?v=ZEPaacnLyDs ), kjer se ljudje dejansko spremenijo.

  Človek (v filmu), ki je ubil očeta družine, se je pokesal in začel skrbeti za ljudi, ki so ostali brez očeta.

  To bi morala po mojem biti funkcija zapora in kazni! :)

  2. Glede finančnih prekrškov in nedolžnih ženičk pa tako… Spet primer iz Indije… Govorila sem pred nekaj dnevi z nekom iz Indije, ki sem se mu pritoževala, da nimam denarja in da ne morem iti s svojimi otroci v svoje stanovanje stran od mame… pa je rekel: “Vzemi kredit”. In sem mu rekla… kako naj vzamem kredit – kdo mi ga bo dal – saj nimam niti nobene lastnine, ne službe.

  In je rekel, da imajo v Indiji “yellow card” – za posebno skupino ljudi, ki so zelo revni in nimajo ničesar, ti dobijo kredit.

  A kredit je po mojih merilih neetičen. Jaz ga ne bi vzela. Najhuje je imeti kredite… Ne samo, da nimaš denarja, še tega, ki ga eventualno zaslužiš moraš dati stran. In potem leta in leta životariš…

  No, kakorkoli… situacije so seveda različne. Hotela sem samo reči, da so države, ki se nam zdijo “nerazvite in primitivne” veliko bolj etične od naših.

  Pri nas je pač ženska dolžna sto evrov, ne more plačat – jo poberejo in gre v zapor.

  In kaj rešijo s tem? :cry: :idea: :roll:

  Sem brala danes pri tistem, ki je ukradel denar iz Sintala, da je dal denar njegovi mami, ki je bila dolžna… koliko? 350 evrov se mi zdi…

  Prosim??????????

  In potem ima en Stanovnik 7000 evrov penzije na mesec!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !