Zadeva: Reciklirano mleko (pošlji naprej)

Mleko, ki ga pravkar pijem je bilo 4 – krat reciklirano! Za vse, ki še pijejo (reciklirano) mleko …

Mleko ki mu je potekel rok uporabe iz trgovin pošljejo nazaj proizvajalcu kateremu je zakonsko dovoljeno, da ponovi proces pasterizacije na 190° C , ter da ga ponovno vrne na tržišče. Po zakonu se ta proces lahko ponovi petkrat. Proizvajalec je dolžan objaviti koliko krat je ponovil ta proces in on ga ponavadi objavi, vendar na svoj način, ker ve da noben ne sprašuje ali je kupljeno mleko bilo večkrat predelano. Skrivnost je napisana na dnu embalaže, z majhnimi številkami.

Description:  http://www.drustvonoa.org/slike/Vijesti/mlijeko-2.jpg

Predpostavimo, da je napisana št. 123456, številka ki manjka označuje koliko krat je mleko bilo reciklirano. Na primer 123 56, št. 4 manjka – to pomeni da je temu mleku 4 – krat potekel rok uporabe i n da je toliko krat bilo ponovo prekuhano. To ni vse, ker v paketu z 12 tetrapaki, nekaterim pakiranjem  manjkajo številke, drugim pa ne. Vendar to pomeni, da je bila cela ta pošiljka obdelana enako. Na ta se način, podjetja dobro bogatijo in to tako , ker reciklirajo in ponovno prodajajo večkrat predelano pokvarjeno mleko. Seveda ne da bi tisti, ki nosijo posledice tega vedeli.

Žrtve so seveda tisti, ki pijejo, tisto kar pijejo, če še pijejo.

dr. Andrej Gregori, Ljubljana

 • Share/Bookmark

Tags: ,

6 odgovorov to “Zadeva: Reciklirano mleko (pošlji naprej)”

 1. Nevenka komentira:

  Joj, Dajana – kako si ti neizobražen človek, da lahko nasedaš na take izmišljotine. Le kateri doktor bi napisal, da pasterizacija poteka pri 190 stopinjah Celzija?
  Le kdo bi mleko recikliral, ob takih količinah mleka, da ga stran zlivajo, hkrati pa bil bil postopek reciklaže enkrat dražji?

  Ti pa res ne moreš presenetiti. Na netu so kar vsi doktorji s tabo v red.

 2. Nevenka komentira:

  Aja, a ti je tako težko dvigniti telefon pa vprašati kaj pomeni manjkajoča številka? Kaj pa če bi malo preštudirala zakonodajo za to področje in predpise o sledljivosti?

  To je pa že pretežko, ko je pa kopipejstanje traparij in širjenje laži tako dobro moralno delo.

 3. Dajana komentira:

  Meni so tudi vsi govorili, da je mojemu predsedniku ime Josip Broz, ta pa je umrl leta 1914. :D

  Nevenka… nisem več 100% prepričana v nobeno stvar. V nobeno! :D

 4. devote komentira:

  nevenka, kaj pa če bi razmišljali takole:
  dokler PROIZVAJALEC ne pojasni zakaj manjka številka, kot kupec ne kupim takšnega mleka.

 5. Bralka komentira:

  Zanimivo, kako zlahka se verjame takim neumnostim in kako zelo težko je vtipkati v gugl “mleko številke na embalaži” in na strani Ljubljanskih mlekarn prebrati pojasnilo:
  http://www.l-m.si/sl/mleko-info.html#resnice-in-zmote

  In pojasnilo izdelovalcev embalaže:
  http://www.tetrapak.com/si/Pages/default.aspx – Pomen številk na dnu paketa

  Ne, veliko lažje je verjeti v raznorazne teorije zarot, ker s tem obstaja možnost, da so za vse nevšečnosti, ki se nam pripetijo, krivi vlada, razni lobiji, skrivne sekte, vesoljci itd. Da je pa za dobro mero vsega kriva lastna lenoba in nerazgledanost, o ne, to pa že ne bo držalo…

 6. ana kos komentira:

  Res je, Dajana, kar pravi Nevenka glede pasterizacije in še česa. Pasterizacija se dogaja pri nekaj čez 70 stopinjah, če je 100 stopinj, je pa že sterilizacija.
  Poskusi ti staro mleko nekajkrat prekuhati, boš videla, kakšno bo.
  Ne trdim, da je mleko res posebno zdrava hrana – zame je bila do pred kratkim in si še nisem čisto na jasnem, kako bo glede tega v praksi pri nas doma -, vsaj v taki obliki ne, kot je pri nas neznano pridelano in potem industrijsko obdelano mleko, vendar trditve v tvojem postu ne zdržijo.
  Bralki hvala za linke. tako se učimo.

  Vsem vse dobro!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !