Kdo je kriv za smrt Tonija Mrlaka, pilota helikopterja, ki je 27. junija 1991 strmoglavil v Rožni dolini v Ljubljani?

Na vprašanje, kdo je torej na slovenski strani vedel za prelet in danes tega ne zanika, našteva: Janez Janša, Jelko Kacin, Andrej Lovšin, Elo Rijavec … “Po zanesljivih podatkih je bil 25. junija o Kacinovih in Rijavčevih dogovorih s Tonijem in slovenskimi letalci seznanjen celoten ožji politični vrh,” je dejala.

Domneva, da je v popoldnevu pred sestrelitvijo Janez Janša podpisal dokument, na katerem je tudi podpis Janeza Slaparja in Igorja Bavčarja. “Gre za dokument republiške koordinacijske skupine. Vendar pa ta skupina ni imela pristojnosti poveljevanja, na dokumentu piše: ‘V zvezi s tem ukazujem: 1. Odpirajte ogenj iz vsega orožja na vse helikopterje JA ne glede na njihov položaj’. Iz povelja, ki ga ne bi smel Janša niti podpisati, bi vsekakor moral izločiti brniške gazele,” pravi Potočnjakova.

Zagovarja stališče da so na gazelo streljali zato, ker so jastrebi na naši strani hoteli začeti vojno. “Janez Janša je, po moji oceni, s tem, ko je dal namig za sestrelitev helikopterja nad mestom Krkoviču … hudo izzival JLA. Z ustnim poveljem napada na tri največje vojašnice JLA v Ljubljani je hotel izzvati v Sloveniji večjo vojno, kot je bila. Naši so vedeli, da poveljnik vojašnice v Šentvidu grozi, da bo razstrelil tovarno Helios, Belinko, plinarno, nekaj bencinskih črpalk – Ljubljana bi gorela,” je prepričana. To, da smo Slovenci hoteli začeti vojno je seveda prvovrstna laž Potočnjakove, saj je znano, da je našo komaj rojena državo napadla agresorska JLA in to samo eno uro po polnoči 27. junija 1991.

V knjigi tako Potočnjakova piše, da sestrelitev gazele ni bila napaka. “Z gotovostjo trdim, da je bila sestrelitev namerna, povelje izdano premišljeno”.

Z Janezom Janšo in Antonom Krkovičem ob pisanju knjige sicer ni nikoli stopila v stik, saj je predvidevala, da od njiju ne bo dobila resnice, in se je bala obveščevalnih služb.

********

odlomek od tu

  • Share/Bookmark

Tags: ,

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !