Ko petletnica reče petletnici, da je debela

Ko je imela moja tavelika hči pet let – leta 2000 – sem jo vpisala v prvi razred baleta na Konzervatoriju za glasbo in balet na Dunaju. Od svojega četrtega leta je hodila v bližnji Haus der Bewegnung (kar je podobno našim občinskim stavbam, kjer imajo telovadbo za otroke vseh starosti… in proslave ob državnih praznikih ali pač športni hiši…).

Čakali smo na avdicijo v avli za vstop v prvi razred baleta. Bilo je vse polno petletnih punčk v dresih. Nakar reče ena punčka, ki je bila poleg Ize: “Ti si tako debela!”

Iza me pogleda in v očeh ji zagledam solze. Komaj sem jo pomirila, da je šla noter v učilnico, kjer je imela avdicijo. Tam je bila Madamme Mis – Francozinja, ki nikoli ni dobro govorila nemško, sicer so Francozi znani po tem, da vedno nalašč govorijo tako, da se ja “vidi”, da so Francozi…

Iza je prišla iz sobe za avdicijo in povedala, da je morala dvigniti nogo na drog in narediti “špago”. Čez nekaj časa smo prebrali, da je bila sprejeta med najmlajše. V njeni skupini je bila tudi Čehinja, ki ji je rekla, da je debela. Ugotovila sem, da hodi v katoliško šolo, nasproti šole, kamor je hodila Iza. :shock:

Iza je bila v Konzervatoriju tri leta, dvakrat na teden sem hodila z njo tja in nazaj, najprej s Kiki, noseča z Mikijem. Prišli smo tja, Iza je šla na uro, jaz sem se pa s tamalima sprehajala po Mariahilferstrasse. Tiste Čehinje se ne spomnim več, ne vem, kaj je bilo z njo. Enkrat so nastopali na odru, vsi so morali imeti enake drese in enake make-up,  pa nisem mogla tja, imela sem dva dojenčka doma.

V drugem razredu osnovne šole je Iza rekla, da ne bo več plesala baleta, da ji ni več kul. :roll: Plesala je “jazz dance” v soseščini. Meni je bilo tako v redu, ker mi ni bilo treba z njo hodit tja. To mi je bil tak napor, da sploh ne morem povedat. :roll: Vse, kar je ostalo od baleta so bile slike, ki smo jih naredili, preden je šla na ure baleta (tam je bilo prepovedano slikat) in njen dres, ki ga nosi zdaj Kiki, oz, je še njej že premajhen…

  • Share/Bookmark

Tags:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !