Jaz sem za uniforme

Mi smo tudi imeli šolske “halje” , a žal samo v osnovni šoli. Moja hči, ki hodi na kozmetično šolo ima od prvega letnika naprej belo haljo, tako kot vsi ostali in ni s tem nič narobe. Učenci dobijo tako večjo pripadnost šoli.  Če imaš haljo ali uniformo, je potem to, kako si oblečen, nepomembno. Spomnim se, kako sem jaz trpela v srednji šoli, ker nisem imela lepih oblek, kot jih je imela ena punca, ki ji je babica šivala obleke.

Uniforme so lahko čisto modne in zašite kot sodobna obleka, tako, da ne bo kakšnega sramovanja zaradi tega. :)

 • Share/Bookmark

Tags:

24 odgovorov to “Jaz sem za uniforme”

 1. štulič komentira:

  Uboga tvoja hči. :(

  Verjamem v ta, konservativen namen kot dobronameren. (Crnkovič je pred leti pisal o temi)

  Mi smo hodili najraje razcapani pa še če je bila kakšna “vijetnamka” smo gor napisal’ piiiiis in A v O, kdo bi si mislil, da bom nekoč d’l tudi kravato na vrato? :shock:

  Nu, tako kot so leta minevala sem to, uniformiranost snel iz sebe in se odločil, da bo moj otrok frik in nikoli uniformiranecccc :evil:

 2. Dajana komentira:

  Uboga moja hči?????????? Kaj pa manjka beli halji? Jaz sem v srednji šoli zelo trpela, ker nisem imela takih oblek, kot sem si jih želela!

  V osnovni šoli smo imeli mi vsi halje, ampak moja je bila “kmečka”, zato sem se je sramovala.

  Od kje tak odpor proti temu?

  A niso kavbojke uniforma?

  Uniforma je že to, da kupiš nekaj v H& M-u in potem vidiš vsakega drugega otroka tako oblečenega. Se mi je milijonkrat zgodilo pri obleki za otroke. Pa kaj!? Imajo pač tako obleko, da otroci radi nosijo.

 3. skjar komentira:

  Jaz sem tudi za uniforme. Pa ne toliko zaradi socialnih razlik ali pa pripadnosti šoli, amapk zato da se mularija nauči nekaterih moralnih pravil. Že mi se jih nismo, sedaj je pa še slabše. Če starši ne znajo naučiti svojih otrok, kako se je potrebno za kam obleči, naj bojo pa uniforme. Aja to govorim glede na to kako se kakšne punčke dandanes oblačijo. Nobene morale. Predstavljajte si, da bi vi prišli k šefu v razcapanih cunjah z žvečilko v ustih. Red mora bit, pa tud če je slab.

 4. štulič komentira:

  Že skelet je uniforma. Ujetost v ničemrnost…

  Razumem tvojo fascininacijo z uniformo, tudi Madonnna je… :roll:

  Spet bom rekel, da je individum preveč dragocen, da ne bi izvedel v tem, tako kratkem obdobju življenja, čisto lasten image show! http://youtu.be/XqkP4YORpZk

  (od koljevke pa do groba, najlepše je džačko doba :neutral: )

 5. Ludvik komentira:

  Uniforma preusmeri image show iz “na sebi”, na “v sebi”, ali “iz sebe”.

 6. štulič komentira:

  Uniformiranci so lahko vse troje, lahko so vaši otoci, moji, ne bodo nikdar! :evil:

  (Mijo Popovič je lead kitarist Pomaranče, sin uniformiranca!? :shock: ) http://youtu.be/wddL2BBIkd0

 7. stricmarc komentira:

  Da nas ne bodo spominjale na totilatarne čase, lahko rečemo tudi delovna obleka. Uniforme imajo štortniki , člani kluba, reprezentance, tovarn, prodajalke, šoferji avtobusov, stevardese. piloti. vendar to niso delovne obleke zaradi varstva pri delu. So bolj promocija in legitimacija kolektiva.
  Navsezadnje so tudi bile hipijevske obleke iz časov Štuliča uniforme. Obvezno so bile kavbojke ( prematrane). superge in vojaške bunde ( US).

 8. mumbly komentira:

  Uniforme? Ne, hvala. Človek je osebnost. Tudi uniformiranci so osebnosti in so ljudje, ampak, ker uniforma razoseblja, so iznašli oznake, ki uniformirance ločujejo na osebnosti. Ljudi od živali ločuje tudi to, da je vsak človek svoja osebnost. Živali so pač vse uniformirane. Od malega mravljinčka do sinjega kita, vsak ima svojo uniformo po kateri ga ločimo od drugih živali. :)

 9. Ludvik komentira:

  Dvaktar sem nosil uniformo. Kot dijak in kot vojak. Ne prenesem avtoritete te vrste, a sem preživel. Celo nepoškodovan. Slekel sem cunje, v katere so me tlačili in se tlačil v neke svoje “uniforme”, individualne. Morda ne uni-forma, neka meni prilagojaena forma pa.
  Bolj kot cunje, ki sem jih lahko vsaj zvečer iz sebe vrgel, pa me je jezilo to, da so me starši odeli v ime, ki ga nisem maral in v zakramente, ki jih nisem nikoli sprejel. To sem jim bolj zameril, kot cunje. Zakramentov ne morem sleči, pa tudi braniti se nisem mogel. To je posilstvo, odet sem v neki sveti duh, ki ga niti pod razno ne bom vsilil svojim otrokom. Tu jim bom dal vso osebno svobodo. Nikoli ne bodo uniformiranci v “duhovnem” smislu. Vsaj po moji krivdi ne.

 10. Biznismen komentira:

  Da je pomembno kako je kdo oblečen v šoli s(m)o krivi samo starši.

  Ker to, da otrok ocenjuje, opazuje, posmehuje garderobo svojega vrstnika ni prirojena danost, ampak le in zgolj ogledalo staršev, ki svoje cunjice z logotipi skrbno primerjajo s svojimi vrstniki. In kje drugje kot doma, se otrok nauči ločevati zrno od plevela oz. Armanija od Kika? V učbeniku prvega razreda ali v pogovoru med mamo in njenimi prijateljicami? Kje spozna statusno razliko med Dacio in Audijem? Pri likovni vzgoji ali pri fotrovem bahanju s ključi nemške limuzine?

  Otrok namreč nima predstave kakšna je razlika med majico za 1,20 in 120 EUR. To razliko mu vcepimo mi starši. Ko smo uspešni seveda ne kupujemo “krša” v Kiku. Ko smo revni pa s sklonjeno glavo vzamemo že ponošeno majico od sosedovega fanta.

  Vam je kaj znana vsakdanja komunikacija: Danes boš pa lep, boš imel majčko Benetton. Pazi na te čeveljce, so Geox, so bili zelo dragi. To je originalen dres, to ni tist ta navaden, ta poceni…

  In tako se potem otroci na igrišču bolj kot kako kdo blokira, podaja, teče,… ukvarja s tem kdo ima originalni dres, kdo dražjo žogo, kdo novejše najkice, kdo…

  Tako da, če želite v vrtcu in šoli izkorenititi ocenjevanje, zbadanje in zaničevanje, začnite delati na sebi in s svojim pozitivnim primerom vzgojiti otroka v to, da ne bo vrstnika opazoval skozi njegova oblačila, polt kože, vonj, socialni status, izgled,… ampak zgolj skozi njegovo “srce”.

  Ampak glede na to, da je najlažje svojo starševsko nesposobnost prikriti in reševati skozi uniformiranost otrok, češ saj potem ne bo mogel nihče drugega zbadati, je svojevrsten cinizem. Pustite otroke na miru, raje začnite delati na sebi.

  Prava rešitev bi bila uniformiranost odraslih. Kajti ti so edini izvor razslojevanja pri otrocih.

 11. Stric Marč komentira:

  Biznismen, si zamišljaš,koliko oblikovalcev, stilistov, krojačic, butikov bi pšropadlo, če bi odrasli nosili uniforme. In kako dobro bi živeli tisti, ki bi dobili koncesijo za šivanje uniform.

 12. ela komentira:

  @Biznismen: se popolnoma strinjam. Sem hčerki-osnovnošolki- včeraj omenila, da bodo imeli uniforme, oa ji ni bilo čisto jasno zakaj. Ja, zato , da se ne boste razlikovali, draga hči. In kaj, če se, je vprašala. Rekla sem samo- dobro vprašanje. Sama pravzaprav nimam točno določenega mnenja glede uniform, verjetno bi še kaj prišparala z njimi :-) , ampak, da boš s tem zbrisal razlike in spremenil osebnost, je utopično razmišljanje. To, da se otrok norčuje iz šibkejših, drugačnih…. so krivi samo starši. Hčerki vedno rečem, naj take ignorira, ker imajo problem oni in ne ona.

 13. Evelina komentira:

  Se strinjam z biznismenov. Poleg tega pa vsak najstnik mora iti skozi obdobja, saj se na tak način izraža: tudi če je to razcapanost, darkerstvo, rockerstvo, itd. Nočem in neznam si predstavljat, da bi v v OS ali SŠ mogla nositi uniforme. Ker se je zabavno tudi spominjati skozi kakšna stilska obdobja sem šla.
  Te pa razumem, zakaj je tvoja odločitev takšna, ker si v mladosti imela s tem probleme. Ampak mislim, da zdaj v srednjih šolah ni več pretiranega razlikovanja. Če pa so pa so zaradi tega krivi starši in kasneje tudi posameznik sam.

 14. Dajana komentira:

  Evelina, jaz sem v osnovni šoli nosila haljo, in se ne spomnim, da bi kaj zaradi tega trpela, bi pa imela lepo haljo, enako kot vsi otroci. To pa ja.

  V srednji šoli pa sem zelo trpela, ker se nisem mogla obleči tako, kot bi se jaz rada in ker je bila ena punca tako oblečena, kot iz škatlice…

  Poglej, moja hči hodi na srednjo šolo, kjer od prvega dne vsi nosijo halje (bele, popolnoma enostavne) in še nikoli nisem nobene punce slišala, da bi se zaradi tega pritoževala, da bi bila za kaj prikrajšana ali karkoli.

  Tole je moja hči:

  http://www.youtube.com/watch?v=ViLKdh-KIcI

  In tukaj je njena učna ura mejk-upa, ki se je je naučila na tej šoli, kjer stalno nosijo halje – uniforme:

  http://www.youtube.com/watch?v=Gb3vNyUi5VY

 15. štulič komentira:

  @Dajana, j’z te imam za nonšalantno mater, za kar obolžujem mojo lastno mater , mater mojega oroka in vse matere, ki mislijo, da bo za njihove otroke poskrbela država, samo za to, ker so rojeni in uniformirani!? Nein! :)

 16. Dajana komentira:

  Ej… a lahko pustiš drugačno mnenje od svojega? :evil: Hvala! :D

  En citat, ki sem ga napisala na twitter in na blog je bil v smislu: “Nikoli se ne sekirajte, če to zaradi česar se sekirate ne bo pomembno zadnjih pet minut vašega življenja!”.

  Nočeš, da ima tvoj otrok uniformo? V redu. Zakaj si ga pa dal krstit? A to pa je v redu?

  Briga otroke. Oni hočejo samo zabavo. Če bodo uniforme zabavne, jih bodo z veseljem nosili, drugače pa ne.

  To pa tebe sploh ne sme zanimat, ker je stvar otroka in šole in ne tebe.

 17. Evelina komentira:

  In jaz razumem da morejo nositi bele halje, če hodi na kozmetično, ali živiljsko ali laboratorijsko ali frizersko (praktični pouk) itd. Saj to gre za varnost oblačil in kože. In tudi vem, da imajo včasih prakso po celi dan, ampak je delovna uniforma, ki je zelo pomembna. Ne znam pa si prestavljat, da bi že v OS (ali SŠ) uvedli uniforme.
  To je moje mnenje in vesela sem, da imava različnega. (:

  Tole je tvoja/vaša hčer? Ravno predkratkim sem jo zasledila in bila očarana nad njenim glasom. Povejte ji, da obvlada in naj nadaljuje v tej smeri, ker bi bilo škoda da ne bi. Pa čimveč videjev prosim.

 18. Dajana komentira:

  Evelina, halje nosijo stalno, čeprav imajo samo dve ali tri ure na teden dejansko delo v laboratoriju, da jih rabijo.

  To niso delovne halje. To so dejansko uniforme. :D

  Jaz si pa zelo predstavljam uniforme.

  Šola je zato, da se tam uči, ne pa modna pista.

  Zakaj moramo v šoli razkazovat modne novosti. A veš, kako grozno je to za nekoga, ki enostavno nima denarja in si ne more privoščiti oblek.

  Zakaj imajo vse stare demokracije = Velika Britanija uniforme v šolah? Od vekomaj! Ne brez razloga!

 19. Dajana komentira:

  Če hočeš kaj Nastji povedat, komentiraj pri njej na youtube. Pa prosim, ne reci, kje si jo dobila… :roll:

 20. Biznismen komentira:

  “Zakaj moramo v šoli razkazovat modne novosti. A veš, kako grozno je to za nekoga, ki enostavno nima denarja in si ne more privoščiti oblek.”

  Saj ni treba. Nauči otroka da je vseeno kaj ima na sebi on in kaj nosijo drugi.

 21. Dajana komentira:

  Ane? To je tako enostavno. A veš, rečeš otroku, da je vseeno, kaj nosi in to je to. :cry:

  Me zanima, če ti imaš otroke… mislim svoje in si sodeloval pri njihovi vzgoji. Obenem me tudi zanima, kakšno je njihovo stališče glede uniform. Pojma nimaš. Itak. Kar nekaj nakladaš. :roll:

 22. Biznismen komentira:

  Ne ni enostavno in ni dovolj da samo nekaj rečeš. Če milsiš da je tako enostavno potem ni čudno da imaš težave. Preberi še enkrat moj komentar – otroku bodi zgled s svojim razmišljanjem in dejanji. Zadeve se ne spreminjajo iz danes na jutri ampak skozi generacije.

  To da se ti pališ na firme in potem od otroka pričakuješ da ne bo z njimi obremenjen je hipokrizija prve vrste. In kot ti je že Evelina lepo povedala, eno so delovne in zaščitne obleke, drugo pa uniforme. To je tako kot da gledaš gasilce ali policiste in rečeš da super izgledajo, potem pa zahtevaš, da smo vsi zaposleni oblečeni v iste uniforme, ker da bomo s tem prikrili medsebojne socialne razlike. Ali pa odraslega človeka kaj manj bolijo posmehujoči pogledi, ko se svojo s staro znucano obleko sprehodi mimo zglancanih italijanskih znamk? Tebe verjetno spet bolj zanima, če imam službo ali spet kar nekaj nakladam na pamet? :)

  Nakladam pa itak, samo za razliko od tebe ne obešam video življenja svojega otroka vsem pred oči. Ko bo dovolj star se bo sam odločal kaj želi deliti z drugimi. Predvsem pa s kom želi deliti svoje stvari. Kakšno pa je stališče tvojega otroka glede tega – se ona strinja z vsemi temi objavami o njej in okoli nje? Itak da se, a ne.

 23. Dajana komentira:

  1. Moji otroci imajo zelo veliko stvari za oblečt. Dobijo jih od drugih, starejših otrok. Zakaj bi jim kupovala stvari, če jih dobim od drugih otrok? Moja srednja hči ima največ v celem razredu. Dobimo pa stvari od ene ženske, ki ima dve punci in vsaka dobi popolnoma nove stvari, ne nosijo stvari ena od druge. Ljudje so snobi za znoret. :cry:

  2. Ja, limam video, ki se ga dobi na youtube na moj blog. A bi rad še kaj povedal????????????????? :evil:

  3. Evelina je povedala? Kdo je tukaj referenca???????????????

  A ti moram še enkrat povedat? Moja starejša hči je super duper najmodernejša in hyper cool, najbolj cool na srednji šoli. Ja, nosi haljo oz. uniformo oz. delovno obleko . od prvega letnika srednje šole naprej. Nič ji ne manjka in nikoli nikoli nikoli se ni pritoževala nad tem.

  3. Mislim, da moji otroci sploh nimajo nobenega problema zaradi šole in če bodo uniforme ali ne, jaz se zaradi tega sekirala ne bom. Naredila bom tako, kot bodo ukazali. Tukaj podajam samo svoje mnenje o tem, zakaj je po moje dobro, da se otroci niti slučajno ne razlikujejo po nobeni drugi stvari, kot po srcu in karakterju na šoli.

  Jaz sem imela probleme v šoli zaradi uniform – oz. zato, ker nisem imela lepih oblek, ne pa moji otroci.

  Upam, da zdaj kapiraš. Hvala!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !