Uslužbenci z ARSO-a so narodni veleizdajalci!

Javni uslužbenci z ARSO-a so narodni veleizdajalci!
Temu se je treba odločno upreti.
Vse raziskave in dokazi kažejo, da je fracking katastrofalen za okolje, pitno vodo in zdravje ljudi

Včeraj se je iztekel rok za morebitne pripombe na dodelitev dovoljenja za gradnjo plinske postaje v Petišovcih družbi Petrol Geoterm. Ta bo namenjena čiščenju plina iz nahajališč plina, ki naj bi ga pridobivali s sporno metodo hidravličnega lomljenja oziroma frackinga. Ta zaradi nejasnih vplivov na okolje v javnosti in med strokovnjaki vzbuja ogromno strahu in nestrinjanja. Ali je Agencija RS za okolje zoper izdajo dovoljenja v tem postopku dobila kakšno pritožbo, zaenkrat ni znano.

Projekt z ogromnim okolskim tveganjem

Nedvomno gre za projekt z ogromnim okolskim tveganjem. Že v samme naznanilu je ARSO zapisal:

da se bo v tem postopku izdalo okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega;

Prehiteli zakonodajo

Država že več let sprejema stališča glede sporne metode črpanja plina. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je še konec leta 2013 zaradi previdnosti zagovarjalo odlog izvajanja te metode na območju celotne Slovenije, medtem ko je ministrstvo za infrastrukturo odločilo, da mora vlada do leta 2017 urediti to področje. A kot kaže bo Petrol Geoterm prehitel državo ter si dovoljenje zagotovil še preden bo to področje urejeno.

Britanci pritiskajo

V celotni zgodbi ima izredno velik vpliv tudi britanski Ascent Resources, ki ima pravico do 75 % pridobljenega plina v Pomurju. Po poročanju Dnevnika naj bi britanci v ta projekt vložili že 10 milijonov evrov. Mudi se jim tudi zato, ker mora družba Ascent Resources poravnavati dolgove do svojih financerjev, naložbenih skladov Henderson Global Investors in Henderson Alternative Investment Advisor.

“Fracking” ponekod prepovedan

Zaradi velikih okoljkih vplivov je fracking v nekaterih državah celo prepovedan. Med takimi sta Francija in Bulgarija, marsikje pa je zaustavljena izdaja dovoljenj dokler vplivi na okolje ne bodo povsem jasni. Med takimi državami so Nemčija, Avstrija, zvezna država New York, posamezni kantoni v Švici in Španiji ter druge države in regije.

beri naprej >>>>

  • Share/Bookmark

Tags:

En odgovor to “Uslužbenci z ARSO-a so narodni veleizdajalci!”

  1. Stric Marč komentira:

    ZDA je postala z lomljenjem oljnih skrilavcev največja prozvajalka nafte na svetu in je praktično neodvisna od uvoza. Določenim okoljskim tveganjem se pri tej tehnologiji ni mogoče izogniti. Celo pri gradnji hidroelektrarn, ki so najbolj čisti producenti električne enrgije iz obnovljivih virov brez ogljika, so okoljski zadržki.Pri manjšem obratu za lomljenje oljnih skrilovcev je okoljsko tveganje manjše, kot pri večjih. Meni so bolj problematični gensko spremenjeni prehrambeni produkti, produkti iz usmerjenje reje in pridelave ( pesticidi, hormoni, antibiotiki, konzervansi…),prekomeren promet, kontaminacija z delci pod 20 mikoronov in podobno. Obrat za proizvodnjo plina iz skrilovcev pa ima le lokalni vpliv, pa še ta je v rangu nekega rudnika.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !